Dolar k jenu prudce oslabuje, uškodila mu hlavně statistika

26.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. dubna (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích oslaboval a například vůči japonskému jenu odepsal více než 1,5 procenta. Vzdálil se tak dřívějšímu čtyřletému maximu a reagoval jednak na rozhodnutí japonské centrální banky pokračovat v dosavadní měnové politice, jednak na údaje o slabším růstu americké ekonomiky za první čtvrtletí.

Dolar vůči jenu klesl až na 97,54 JPY, později ale část ztrát smazal a vrátil se na 97,62 JPY. Euro k dolaru přidalo 0,1 procenta na 1,3024 USD, stále se však drží blízko nejnižší hodnoty za poslední tři týdny, kde bylo ve středu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že tamní ekonomika v prvním čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu vzrostla o 2,5 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku, zaostalo ale za očekáváním analytiků.

"Slabší růst hrubého domácího produktu USA uškodil dolaru, neboť nahrává snížení amerických úrokových sazeb a (vyvolává) očekávání nižších dluhopisových výnosů," řekl hlavní analytik společnosti WorldWideMarkets Joseph Trevisani.

K oslabení dolaru přispěla i japonská centrální banka, která dnes podle očekávání ponechala měnovou politiku beze změn; výrazně ji uvolnila už začátkem měsíce, aby tak podpořila hospodářský růst. To způsobilo, že jen k dolaru v minulých týdnech oslaboval a přiblížil se psychologické hranici 100 JPY za dolar. Někteří analytici čekají, že dolar by ji v příštích týdnech mohl překonat.

Trhy čekají na zasedání Evropské centrální banky (ECB) které se bude konat příští týden. Objevily se přitom spekulace, že ECB by mohla snížit základní úrokovou sazbu, aby podpořila zatím stále ještě dost křehké oživení ekonomiky eurozóny. Společná evropská měna tak podle předpokladů zůstane v příštích dnech pod tlakem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK