Ukrajinská vláda chce zrušit zákaz privatizace plynovodu

26.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 26. dubna (ČTK) - Ukrajinská vláda požádala parlament, aby zrušil letitý zákaz privatizace tamních tranzitních plynovodů, jimiž teče ruský plyn do Evropy. Zrušení zákazu by umožnilo prodat nebo pronajmout plynovod Rusku, výměnou za levnější dodávky plynu. Moskva už dříve naznačila, že pokud chce Kyjev levnější plyn, měl by ruskému monopolnímu vývozci Gazprom umožnit tranzitní plynovody převzít.

Ukrajina se již delší dobu snaží s Ruskem vyjednat nižší ceny za dodávky plynu. V současnosti podle agentury Reuters platí více než 400 dolarů (téměř 8000 Kč) za tisíc metrů krychlových a tuto cenu považuje za přemrštěnou.

Kyjev se brání předat kontrolu nad tranzitními plynovody Rusku už více než 20 let. Respektive od doby, kdy země po rozpadu tehdejšího Sovětského svazu získala nezávislost.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovič v březnu nabídl Rusku kompromisní řešení. Podle něj by si plynovody od státu mohl pronajmout společný podnik, ve kterém by měl Gazprom podíl. Nový zákon má toto umožnit, zatím ale není jasné, zda Rusko návrh přijme. Ukrajinské plynovody nyní spravuje státní energetická společnost Naftogaz.

Prezidentova Strana regionů má spolu se spojenci, což je komunistická strana a nezávislí, dostatek hlasů na to, aby zákon v parlamentu prošel. O termínu hlasování se ale zatím nerozhodlo.

Spor mezi Ukrajinou a Ruskem kvůli cenám v minulosti už několikrát způsobil, že se přerušily dodávky plynu do Evropy. Gazprom zásobuje Evropu čtvrtinou její spotřeby zemního plynu a je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, Polska a Maďarska. Podnik disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a stát v něm vlastní většinu akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK