Americké akcie vlivem zpráv z ekonomiky mírně klesají

01.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování mírně oslabovaly. Trh podkopala série nepříznivých zpráv z ekonomiky a dolů jej tlačily také výsledky některých společností.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index oslaboval o 0,4 procenta a pohyboval se kolem 14.780 bodů. Širší index S&P 500, který v prvních dvou dnech týdne rostl na nové rekordy, tyto zisky ztratil a klesl o 0,35 procenta na 1592 bodů. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,4 procenta na 3315 bodů.

Trh oslabila zpráva, podle níž americký soukromý sektor vytvořil v dubnu 119.000 pracovních míst, mnohem méně, než se čekalo a nejméně za sedm měsíců. Oslabování americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí naznačily i údaje o dubnovém zpomalení aktivity v americkém průmyslu.

Trh táhl dolů i pokles akcií firem, jejíchž čtvrtletní výsledky byly horší, než se čekalo. Týkalo se to zejména akcií farmaceutického výrobce Merck a vydavatele platebních karet MasterCard.

Investoři nyní čekají na výsledek zasedání americké centrální banky (Fed), od něhož se změna měnové politiky neočekává. Ve čtvrtek se schází rada Evropské centrální banky (ECB), od níž se očekává snížení základní úrokové sazby. V pátek se trh zaměří na klíčovou zprávu o vývoji amerického trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK