Vláda omezila platby v hotovosti i u půjček či darů

02.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omezení plateb v hotovosti se zřejmě rozšíří i na půjčky, dary i další smlouvy. Vyplývá to z návrhu novel zákona o platebním styku a omezení plateb v hotovosti, který dnes schválila vláda. ČTK to řekl zdroj obeznámený s jednáním vlády. V současnosti jsou platby v hotovosti omezeny jen na úhradu závazků. Limit 350.000 korun na den jednomu příjemci, platný od května 2011, zákon ponechává.

 

V Česku v této oblasti platí další opatření v rámci zákona proti praní špinavých peněz. Jde-li o podezřelý obchod, musí jej banky oznámit ministerstvu financí bez ohledu na výši částky. U ostatních obchodů provádějí banky takzvanou identifikaci klienta pro obchody přesahující 1000 eur (zhruba 26.000 Kč) a takzvanou kontrolu klienta pro obchody přes 15.000 eur (387.000).

Omezení plateb v hotovosti pouze na úhradu závazků vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z února 2011. "Omezení plateb v hotovosti pouze na případy, kdy je platbou uhrazován závazek, přičemž se nevztahuje například na dary či půjčky, nemá racionální opodstatnění. Omezení plateb v hotovosti se bude vztahovat na širší okruh převodů hotovosti než pouze na úhradu závazku, což redukuje korupční rizika," uvádí materiál.

Návrh novely zákona o platebním styku zároveň zavádí do českého právního řádu směrnice a nařízení EU, kterým se stanoví požadavky pro úhrady a inkasa v eurech. Podle návrhu tak bude rovněž dohlížet na plnění pravidel Česká národní banka. Ta bude moci požadovat informace a potřebná vysvětlení od toho, kdo je důvodně podezřelý, že neoprávněně poskytuje platební služby nebo neoprávněně vydává elektronické peníze.

Podle současných zákonů může ČNB u podezřelých osob provést jen kontrolu na místě. "Požadavek poskytnutí informací a potřebných vysvětlení je pro kontrolované subjekty mírnějším zásahem než kontrola na místě a umožňuje efektivnější postup pro orgán dohledu i kontrolovaný subjekt," uvádí materiál.

Ministerstvo financí připravovalo i další omezení plateb v hotovosti. Omezení se nemělo vztahovat pouze na jeden kalendářní den, ale na období jakýchkoli 28 dnů za sebou. Tento návrh ovšem podle dřívějších informací z tisku MF stáhlo.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK