Co týden dal? Lidé mohou sledovat hospodaření státu

03.05.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ministerstvo financí spustilo koncem dubna na adrese http://monitor.statnipokladna.cz základní verzi specializovaného informačního portálu MONITOR. Portál slouží pro zveřejňování dat z Integrovaného informačního systému Státní pokladny pro odbornou i laickou veřejnost. Ve své první verzi obsahuje především data z Centrálního systému účetních informací státu. Jedná se o rozpočtové a účetní informace ze všech úrovní státní správy a samosprávy.

Posledních 7 dní ve světě

Ekonomika eurozóny letos klesne o 0,4 procenta a hrubý domácí produkt celé Evropské unie se sníží o 0,1 procenta. Předpověděla to Evropská komise. Zhoršila tak svou předchozí prognózu, která počítala s hospodářským poklesem o 0,3 procenta v eurozóně a s nárůstem o 0,1 procenta v celé EU. Komise nicméně předpokládá, že v letošním druhém pololetí se ekonomika EU postupně vrátí k růstu, který příští rok nabere na tempu.
Více informací

Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 0,50 procenta. Chce tak podpořit evropskou ekonomiku, která podle dosavadních známek zůstává v recesi. Analytici krok ECB spíše čekali, v názorech se ale neshodovali.
Více informací

Italská ekonomika se letos propadne o 1,5 procenta, namísto dříve očekávaného poklesu o jedno procento. Předpověděla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), podle které se stav italských veřejných financí v letošním i příštím roce ještě zhorší.
Více informací

Sociální síť Facebook v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila příjmy o 38 procent na 1,46 miliardy dolarů (zhruba 28,5 miliardy korun). Čistý zisk činil 219 milionů dolarů, o 14 milionů víc než loni ve stejném období.
Více informací

Američtí soukromí zaměstnavatelé vytvořili v dubnu 119.000 pracovních míst, mnohem méně, než se čekalo a nejméně za sedm měsíců. Sdělila to výzkumná organizace ADP. Její údaje potvrzují, že americký trh práce spolu s celou ekonomikou dál oslabuje.
Více informací

Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení závazků Slovinska do spekulativního pásmu. Za důvod svého rozhodnutí agentura označila tři faktory: bankovní sektor země, stav vládních financí a nejistý výhled dalšího financování.
Více informací

Nezaměstnanost v zemích eurozóny se letos v březnu vyšplhala na rekordní úroveň 12,1 procent. V celé Evropské unii zůstala na únorové úrovni 10,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

V dubnu bylo vyhlášeno 453 firemních bankrotů, což bylo o osm méně než předchozí měsíc. Za tímto poklesem stojí nižší počet bankrotů fyzických osob podnikatelů. Přesto na ně stále připadají více než dvě třetiny firemních bankrotů. Bankrotujících obchodních společností naopak mírně přibylo. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.
Více informací

Česko letos sníží rozpočtový schodek na tři procenta. Vyplývá to z prognózy ekonomického vývoje, kterou zveřejní Evropská komise. Informaci přinesl Český rozhlas. Snížení schodku na hranici, kterou stanovují pravidla EU, podle Radiožurnálu znamená, že Česku už letos nehrozí nové škrty nebo zvyšování daní. Ještě před dvěma měsíci přitom eurokomisař pro hospodářství Olli Rehn tvrdil opak.
Více informací

Úřady práce by mohlo posílit až několik stovek úředníků. Díky tomu by se měly znovu víc zaměřit na pomoc nezaměstnaným a na jednání s firmami či radnicemi o pracovních příležitostech. ČTK to řekla nová ředitelka centrálního úřadu práce Marie Bílková. Podle ní se úřady od loňska soustředily spíš na vyplácení dávek, znovu by se ale měly víc věnovat i své původní agendě. Jako jejich nová šéfka chce Bílková usilovat o zlepšení obrazu úřadů v očích veřejnosti. Řešit ale bude muset i potíže s informačními systémy či s projektem sKaret.
Více informací

Česká národní banka ve své nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, kdy očekává pokles HDP o 0,5 procenta. V předchozí předpovědi předpokládala pokles o 0,3 procenta. Pro příští rok odhad rovněž zhoršila. Nově očekává v roce 2014 růst 1,8 procenta, zatímco v únoru to bylo 2,1 procenta. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.
Více informací

Státní rozpočet se v dubnu propadl do schodku 16,5 miliardy korun. V březnu bylo hospodaření státu v přebytku 14 miliard korun. I tak jde ale podle ministerstva financí o nejlepší dubnový výsledek od roku 2000. Loni v dubnu rozpočet vykázal deficit 44,7 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.
Více informací

Ministerstvo financí spustilo základní verzi specializovaného informačního portálu, který bude zveřejňovat data o průběžném hospodaření státu. Stránky obsahují základní informace o letošním rozpočtu a podrobné informace, včetně tzv. rozklikávacího rozpočtu, za předchozí roky. Do konečné podoby se portál dostane ke konci letošního roku, informovalo ministerstvo.
Více informací

O vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru žádá přes 270.000 klientů bank, které zastupují servery Poplatkyzpět.cz, Bankovnípoplatky.com a Jdeto.de. Možnost přihlásit se o ně měli do dneška. "V systému evidujeme téměř 252.000 plných mocí, ale ještě odhadem 20.000 až 30.000 jich bylo doručeno neúplných či chybně vyplněných," řekl ČTK provozovatel služby Poplatkyzpět.cz Daniel Paľko.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU