Spořicí státní dluhopisy mohou lidé objednat od 13. května

06.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Spořicí státní dluhopisy si budou moci zájemci v rámci jarní emise objednat od 13. do 31. května. Ministerstvo financí plánuje prodat dluhopisy za deset až 20 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Nově budou majitelé z těchto dluhopisů platit daň 15 procent. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

 

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011, investoři si jich tehdy objednali za více než 20 miliard korun. Loňská jarní emise státu vynesla zhruba 15 miliard Kč a podzimní dalších 30 miliard korun. Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé z těchto dluhopisů při prodeji zaplatit 15 procentní daň. Novela zákona totiž od letošního roku zrušila zaokrouhlování. Dříve se se daňový základ zaokrouhloval na celé koruny dolů, což znamenalo, že daň z dluhopisů o nominální hodnotě jedna koruna se fakticky neplatila. Opatření se netýká již dříve vydaných dluhopisů.

V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun. Jejich držitelů je téměř 68.000, z nichž je 67.500 domácích fyzických osob, 270 právnických osob a 190 zahraničních fyzických osob. Celkem byly dosud vydány spořicí státní dluhopisy za 65,7 miliardy korun.

Investice do státních spořicích dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu. Státní dluhopisy jsou prý pro drobné investory relativně bezpečným přístavem.

Podle Strategie řízení státního dluhu MF počítá za celý letošní rok s prodejem spořicích dluhopisů za 20 až 40 miliard korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK