Společnost CPI Byty vydává dluhopisy za tři miliardy korun

06.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Společnost CPI Byty, která je součástí investiční a developerské firmy CPI Group podnikatele Radovana Vítka, vydává dluhopisy za tři miliardy korun. Získané peníze chce společnost investovat do rozvoje nemovitostí. Hlavním manažerem čtyř emisí je Raiffeisenbank. ČTK o tom dnes informoval Jakub Puchalský z tiskového oddělení Raiffeisenbank.

Emise navazují na loňskou emisi projektových dluhopisů, kterou vydala sesterská společnost CPI Alfa na nově koupené portfolio supermarketů, uvedl investiční ředitel CPI Group Jiří Dedera.

"Dluhopisy pro nás představují jednu z alternativních forem financování doplňující vlastní prostředky a bankovní úvěry. V případě CPI Byty nahrazují bondy stávající bankovní úvěr od Raiffeisenbank a uvolňují úvěrový limit. Získané prostředky chceme investovat do rozvoje našich nemovitostí," komentoval Dedera využití získaných prostředků.

Investoři mohou v rámci nynějšího dluhopisového programu volit ze čtyř různých emisí podle délky splatnosti a úrokového výnosu. Délka splatnosti bondů se pohybuje od dvou do osmi let s fixním kupónem v rozsahu 2,5 až 5,8 procenta a roční výplatou.

Raiffeisenbank bude dluhopisy nabízet primárně svým zákazníkům, a to jak z oblasti privátního bankovnictví, tak i institucionálním klientům. Výhodou je zajištění cenných papírů, společnost CPI BYTY totiž za emitované dluhopisy ručí svými nemovitostmi v hodnotě šest miliard korun.

Bytový fond společnosti, která je druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, v současnosti čítá 12.600 bytů v 14 tuzemských městech. V roce 2012 firma dosáhla hodnoty aktiv 8,6 miliardy korun a vykázala čistý zisk 390 milionů korun.

Na začátku dubna vydala dluhopisy za 1,5 miliardy korun CPI, mateřská společnost realitního holdingu CPI Group. Výnosy by měly být použity na refinancování současného zadlužení a rozvoj dalších aktivit skupiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK