Internetový obchodník T.S. Bohemia koupil firmu Alfa Computer

06.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 6. května (ČTK) - Společnost T.S. Bohemia Olomouc, která patří mezi přední tuzemské internetové prodejce výpočetní techniky a spotřební elektroniky, koupila ostravského obchodníka s výpočetní technikou Alfa Computer. Firma T.S. Bohemia díky této akvizici zvýší roční obrat o 60 procent na více než dvě miliardy korun a posílí pozici na českém trhu. ČTK to dnes řekl předseda představenstva T.S. Bohemia Lubomír Pešák. Hodnotu transakce nezveřejnil.

"Využitím dvou logistických skladů dojde k významnému zefektivnění a zrychlení logistických procesů a dodávky produktů zákazníkovi. Zvětšením oblasti působnosti se také zvyšuje dostupnost obchodu pro širší okruh zákazníků," uvedl Pešák.

Společnost T.S. Bohemia loni bez započtení daně z přidané hodnoty vykázala obrat 1,36 miliardy korun a firma Alfa Computer utržila 830 milionů korun. "Obratem přes 2,2 miliardy korun v internetovém prodeji se v segmentu informačních technologií a bílé a černé techniky stáváme dvojkou v této oblasti v rámci celé republiky," podotkl Pešák.

Společnost T.S. Bohemia v roce 1994 založili bratři Lubomír a Bronislav Pešákovi. Firma se původně specializovala na velkoobchod, v posledních letech ale síly soustředí na maloobchodní prodej a nyní zaměstnává 87 kmenových pracovníků.

Internetový obchod T.S. Bohemia loni vyřídil 610.832 objednávek zboží. Polovinu objednávek si zákazníci vyzvedli v 11 kamenných pobočkách T.S. Bohemia a druhou polovinu jim firma bezplatně zaslala na určenou adresu.

Obliba nákupů na internetu v ČR rychle roste. V tuzemských internetových obchodech loni lidé utratili rekordních 43 miliard korun, o šest miliard korun meziročně víc. Letos by se podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci tyto útraty měly přiblížit k 50 miliardám korun.

Největším internetovým obchodem z hlediska obratu je Alza.cz, která předloni podle autorů studie Stav e-commerce v ČR v roce 2012 vykázala tržby více než 6,8 miliardy korun. Následuje internetová nákupní galerie Mall.cz s obratem čtyři miliardy korun a e-shop Kasa.cz, jehož obrat činil 2,5 miliardy korun.

Obrat tuzemských internetových prodejů se za deset let zvětšil čtyřicetkrát. Internetoví prodejci ukrajují stále větší podíl z maloobchodních tržeb, v kamenných prodejnách se ale stále ještě prodá drtivá většina zboží. Přes e-shopy se v Česku loni prodalo pět až šest procent veškerého zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK