Skryté poplatky dodavatelů energie: Co vše se vejde do faktury?

07.05.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vyznat se ve faktuře za elektřinu nebo plyn je pro celou řadu odběratelů nadlidský výkon. Vyúčtování, které nám aktuálně posílají dodavatelé, je skutečně složité. Neplatíme totiž jen za samotnou energii, ale také za dopravu, distribuci, přispíváme na obnovitelné zdroje a samozřejmě platíme daně. Jenže to nemusí být všechno.

Dodavatelé si mohou naúčtovat různé další poplatky, které mají uvedeny v ceníkách, obchodních podmínkách nebo dalších dokumentech. Faktura za elektřinu nebo plyn se vám tak může prodražit, a to až o několik stovek korun.


Čtěte také

Srovnání ceny plynu 2013: Žebříček dodavatelů po zlevnění RWE
Ceny plynu pro podnikatele se liší o desítky tisíc korun
Nákup energie na burze i pro české domácnosti: Vyplatí se?

Chcete odejít? Musíte zaplatit

Pravděpodobně nejrozšířenějším sankčním poplatkem mezi dodavateli je ten za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou. Jinak řečeno, pokud jste s dodavatelem uzavřeli smlouvu na rok či dva, nemůžete odejít před jejím vypršením, jinak po vás bude dodavatel požadovat poplatek za její předčasné vypovězení. Dodavatelé tento poplatek zpravidla zdůvodňují tak, že jim má kompenzovat ušlý zisk a někdy ho vypočítávají právě jako poměrnou část za energii, již by zákazník odebral.

Výše těchto sankčních poplatků je různá. Pohybuje se v řádech stovek až tisíců korun. Například u dodavatele Bohemia Energy zaplatíte za předčasné odstoupení od smlouvy na dobu určitou 6 050 korun a k tomu ještě 302,50 korun za každou MWh. Podobný poplatek, který je někdy uváděn pod názvem „deaktivační“ si neúčtují pouze alternativní dodavatelé, ale i zavedené společnosti. Setkáte se s ním například i u Pražské energetiky nebo RWE.

Rekordman extra poplatků

Při procházení obchodních podmínek dodavatelů narazíte občas skutečně na perličky. Napadlo by vás například, že zaplatíte i za to, když využijete zákaznickou linku nebo zákaznické centrum? Nejen takové poplatky účtuje svým zákazníkům X Energie.

U tohoto dodavatele zaplatíte také za změnu osobních údajů, změnu jističe nebo sazby, za dotazy a konzultace týkající se oblasti obchodu s plynem a elektřinou včetně poradenství při výběru příslušné sazby. Za tyto služby si účtuje shodně 114,95 korun.

Někteří dodavatelé vám také naúčtují poplatek za uzavření splátkového kalendáře – například pokud vám přijde velký nedoplatek kvůli nevhodně nastaveným zálohám a vy dodavatele požádáte, zda byste mohli dluh splácet postupně. Poplatek za uzavření splátkového kalendáře po vás bude požadovat například ČEZ (121 korun) nebo Centropol (120 korun).

Hlasujte o nejhorší poplatek dodavatelů energií

Na skryté poplatky dodavatelů energií se rozhodl upozornit portál EnergetickaPoradna.cz, který koncem dubna vyhlásil anketu o Nejbizarnější poplatek dodavatelů elektřiny a plynu. Cílem ankety je upozornit spotřebitele na to, že neplatí pouze za dodávky nebo distribuci elektřiny a plynu, ale že se v obchodních podmínkách a v doplňkových ceníkách dodavatelů mohou skrývat různé další poplatky.


Hlasování o Nejbizarnější poplatek dodavatelů elektřiny a plynu potrvá do 25. června 2013. Spotřebitelé mohou nejméně přijatelný poplatek vybírat na stránkách www.energetickaporadna.cz.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU