Výrobce elektrických aut Tesla se poprvé dostal do zisku

09.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 9. května (ČTK) - Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors Inc. poprvé ve své desetileté historii vykázal zisk. Firma oznámila, že její zisk činil 11 milionů dolarů (215,8 milionu Kč) ve srovnání se ztrátou 90 milionů USD ve stejném období loni.

Zisk na akcii činil 12 centů na akcii, což je trojnásobek toho, co čekali analytici. Příjmy společnosti se zvýšily o 82 procent na 562 milionů USD a rovněž překonaly odhady analytiků. Firma v prvním čtvrtletí prodala 4900 automobilů, o 400 více než plánovala.

Tesla rovněž zvýšila odhad prodeje svého sedanu Model S pro letošní rok o pět procent na 21.000. Model S je druhým modelem firmy za dražším Roadsterem. Tesla se tímto modelem snaží přilákat širší skupinu zájemců.

Akcie firmy v reakci na zprávu stouply o 17 procent. V letošním roce již posílily o více než dvě třetiny.

Zisk Tesly je v ostrém kontrastu s hospodařením dalších relativně mladých firem zaměřených na "zelená" auta. Luxusní konkurent Fisker, který stejně jako Tesla obdržel od amerického ministerstva pro energetiku levný úvěr z programu na podporu rozvoje aut, od loňského července nevyrobil žádný vůz. Tesla naopak v prvním čtvrtletí vyrobila 400 vozů týdně. Fisker rovněž propustil většinu svých zaměstnanců a najal právnickou firmu, která by měla vypracovat případnou žádost o soudní ochranu před věřiteli, tedy přichystat bankrot. Firma již je v prodlení se splácením úvěrů.

Skupina Vehicle Production, která rovněž dostala úvěr od ministerstva, již zavřela bránu a je bez peněz. Firma Coda Holding, která úvěr neobdržela, požádala minulý týden o ochranu před věřiteli, protože prodala jen 100 svých elektrických sedanů, napsaly agentury DPA a Reuters.

Tesla Motors byla založena v roce 2003 a má kolem 2000 zaměstnanců. První model, sportovní vůz s označením Roadster, uvedla na trh v roce 2008. O dva roky později nabídla své akcie na burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK