Výnosy u řeckých dluhopisů klesly pod deset procent

10.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. května (ČTK) - Výnosy u desetiletých řeckých státních dluhopisů poprvé za více než dva roky klesly pod deset procent. Příznivě se vyvíjejí úroky také u dluhopisů některých dalších evropských zemí včetně České republiky, píše agentura APA.

Výnosy u řeckých desetiletých dluhopisů dnes na sekundárním trhu činily 9,623 procenta. Na nejvyšší úroveň se vyšplhaly loni v březnu, kdy překročily 37 procent. U českých dluhopisů se výnosy nyní drží na 1,55 procenta. Jsou tak nižší než úroky u britských či francouzských dluhopisů, upozorňuje APA.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o pomoc. Výměnou za pomoc zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a naopak zvyšuje daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty mezi lidmi.

Mezinárodní měnový fond tento týden uvedl, že Řecko dosáhlo značného pokroku ve snižování vládního dluhu a zvyšování konkurenceschopnosti, musí ale dotáhnout do konce strukturální reformy, aby se jeho ekonomika mohla zotavit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK