Vítěz soutěže JUNIOR TRADER zhodnotil svůj účet na neuvěřitelných 2 965 907 EUR!

13.05.2013 | , X-Trade Brokers
Tiskové zprávy


Investiční soutěž JUNIOR TRADER ukázala dvě pravdy o obchodování. Mezi začínajícím obchodníky je úspěšných necelých 30 % a při dodržování určitých pravidel může být úspěšný i člověk bez zkušeností.

Soutěž Junior Trader 2013 zná své vítěze. Dvouměsíčního investičního klání se zúčastnilo více než 2 300 studentů ze škol po celé České a Slovenské republice. Prvotní virtuální vklad 100 000 EUR přitom dokázalo zhodnotit 26 % ze všech soutěžících, kteří na svém obchodním účtu zrealizovali alespoň jeden obchodní příkaz. Zbylých 74 % soutěžících vykázalo ztrátu. Nejvíce oblíbeným instrumentem byl opět měnový pár EURUSD. V těsném závěsu za ním byly GBPUSD a USDJPY a z komodit se pak největší oblibě těšilo v minulém měsíci mimořádně volatilní zlato a stříbro.

Ceny si v tomto ročníku odnese šest soutěžících. Tři z České a tři ze Slovenské republiky. Nejlepším soutěžícím za Českou republiku a zároveň absolutním vítězem se stává Tomáš, jehož konečný zůstatek se vyšplhal ze 100 000 EUR na neuvěřitelných 2 965 907 EUR. Tomáš v soutěži neměl konkurenci a o tom, že jeho vítězství není jen dílem štěstěny, svědčí skutečnost, že během trvání soutěže na svém účtu provedl více než 280 obchodů, z čehož bylo pouze 15 % ztrátových. Nejziskovější obchod na měnovém páru GBPJPY Tomášovi vydělal 218 tis. EUR, nejztrátovější na měnovém páru EURRON jej naopak připravil o 138 tis. EUR.

Tomáše jsme se zeptali na tři jednoduché otázky a zde jsou jeho odpovědi:

Jaká byla Vaše obchodní strategie a co Vás vedlo ke vstupu do obchodu? Obchodoval jste podle fundamentu, nebo grafu?
Konkrétní obchodní strategii jsem neměl. Ve vstupování do obchodů jsem se řídil zejména vývojem grafu zhruba týden až dva zpět. Podle jeho vývoje v tomto období jsem usuzoval, zda bude pozice stoupat, či klesat a následně jsem zvažoval výhodnost vstupu do obchodu.

Co Vás vedlo k vystoupení z obchodu a uzavření ziskové, či ztrátové pozice?
Ztrátové pozice jsem uzavíral minimálně, protože jsem většinou předpokládal, že se obchod přehoupne do alespoň minimálního zisku. Ziskové pozice jsem uzavíral po kontrole grafu. Většinou v momentě, kdy se zdálo, že zisk dosáhl částečného poklesu za svým maximem a následoval by extrémní pokles ceny.

Máte zkušenosti s obchodováním?
Zkušenosti mám minimální. Soutěž XTB Junior Trader byla mým prvním vstupem do světa burzovních obchodů. Pouze jsem si před začátkem soutěže "vygooglil" nejzásadnější informace o ovládání herní xtb platformy a postupně během soutěže objevoval možné způsoby obchodování.

Druhé místo v soutěži za Českou republiku obsadil student Michael, jehož konečný zůstatek se vyšplhal na 1 106 399 EUR a který sváděl do poslední chvíle souboj s Kryštofem, který však nakonec se zůstatkem 1 057 299 obsadil místo třetí.

Zatímco v České republice bylo o výherci jasno, na Slovensku se o první tři místa vedl boj až do úplného konce. Nejlepším však může být pouze jeden a v případě slovenské soutěže Junior Trader se jím se zůstatkem 402 936 EUR stal student Michal. Ten na svém obchodním účtu po dobu trvání soutěže uskutečnil 42 obchodů, z nichž bylo 15 (35,7 %) ztrátových. Michal si oblíbil celou řadu obchodních instrumentů, asi nejvíce však k obchodování využíval měnový pár EURUSD, zlato a kukuřici. Jeho nejziskovější obchod, se ziskem 62,1 tis. EUR byl právě na kukuřici a největší ztráty (25,7 tis.) dosáhl také při obchodování s touto volatilní komoditou.

Také Michalovi jsme položili tři stejné otázky a jeho odpovědi byly následující:

Jaká byla Vaše obchodní strategie a co Vás vedlo ke vstupu do obchodu? Obchodoval jste podle fundamentu nebo grafu?
Pri obchodných stratégiách som skúšal niekoľko druhov stratégii ale najviac sa mi osvedčilo obchodovanie podľa fundamentálnej analýzy. Pozrel som sa čo sa má stať ďalší deň (teda aké makroekonomické správy majú byť zverejnené a na základe toho som zadával obchody). Ďalej som z technickej analýzy využil supporty a rezistencie k nastaveniu SL a TP. A takou dobrou vecou bola moja intuícia "všetko čo raz padne, musí ísť aj hore a opačne", ale to samozrejme nie je stratégia skôr vnútorný pocit, ktorý sa nemusí vždy vydariť.

Co Vás vedlo k vystoupení z obchodu a uzavření ziskové či ztrátové pozice?
Na začiatku som skúšal robiť obchody s presným ziskom či stratou teda obmedzoval som to SL alebo TP a vždy keď mi vyšiel obchod a pokračovalo to ďalej v tom smere kam som si myslel že to aj pôjde tak som sa rozhodol dávať obchody so SL ale nie z TP, aby som z toho čo najviac získal. K vystúpeniu a zatvoreniu obchodov hlavne poradie na juniortrader a potom tiež ako som spomínal tá moja intuícia či poprípade pri zatváraní stratových obchodov veľkosť straty, ktorú som si mohol dovoliť. Keďže išlo skôr o hru a nemal som čo stratiť mohol som si dovoliť viac riskovať.

Máte zkušenosti s obchodováním?
S obchodovaním som začal keď som mal 17 ešte na strednej škole. Ako vzor som mal vtedy môjho staršieho brata, ktorý k obchodovaniu "pričuchol" počas štúdia v Anglicku. Vtedy podobné súťaže ešte na Slovensku neboli a obchodoval som iba cez amerických brokerov. Obchodoval som cez demo účty akcie. Dodnes si pamätám ako som v roku 2008 skrachoval, keď som vlastnil akcie Countrywide Financial, ktorý sa mi zdá že skrachoval alebo ho prebrala iná spoločnosť. Od minulého roku obchodujem aj reálne na Forexe cez XTB. Čo som sa naučil za ten rok je určite to, že bez jasných pravidiel obchodovania a bez dodržiavania vlastných pravidiel nikdy nebudete v obchodovaní úspešný.

O tom, že se o první místo na Slovensku skutečně bojovalo až do poslední chvíle, svědčí především výsledky dalších soutěžících. Těsně za Michalem, s výsledkem 395 628 EUR, se totiž umístil student Martin, následovaný Richardem, který svůj účet dokázal vytáhnout na 388 788 EUR.

Výhercům touto cestou ještě jednou gratulujeme, všem soutěžícím děkujeme za účast a těšíme se na ně opět v příštím roce v soutěži Junior Trader 2014.

 

 

 

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Tiskové zprávy