Palmknihy.cz: Obrat trhu s e-knihami letos vzroste na 90 mil. Kč

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Češi letos za elektronické knihy utratí 90 milionů korun, podíl elektronických knih na knižním trhu stoupne na 1,5 procenta. Odhaduje to zakladatel a provozovatel největšího tuzemského obchodu s e-knihami Palmknihy.cz Jiří Vlček. Podle něj by v roce 2015 měl už podíl elektronických knih na trhu dosáhnout 15 procent a obrat trhu se přiblíží jedné miliardě korun.

Prodeje elektronických knih letos zaznamenaly další velký nárůst a v prvních čtyřech měsících letošního roku rostou o stovky procent meziročně. Jenom Palmknihy.cz letos prodaly zatím 42.000 elektronických knih.

"Letos v dubnu byl prodej e-knih na internetu proti loňskému roku téměř čtyřnásobný," potvrdil Kamil Demuth z internetového srovnávače cen Heureka.cz. Podle Vlčka stojí za růstem několik důvodů - mezi lidmi je větší počet čteček a tabletů, zvýšil se počet dostupných elektronických knih, vzrostlo i povědomí čtenářů o elektronických knihách a o jejich dostupnosti. "Čtenáři pochopili výhody elektronického čtení, tedy, že e-knihy nezabírají místo, jsou okamžitě dostupné, a v neposlední řadě jsou i levnější než ty papírové," řekl ČTK Vlček.

Podle něj je růst českého trhu e-knih v souladu s celosvětovým trendem. V elektronické podobě nyní vychází stále větší množství knih. "S příchodem nové generace se vše radikálně mění, protože dnešní náctiletí nemají problém koukat do obrazovky 12 hodin denně. Těmto lidem již přijde tahání se s kilogramy knih podivné," řekl ČTK Martin Lipert ze serveru E-reading.cz.

S růstem prodejů se ale zvyšuje také nelegální stahování e-knih. Češi si za poslední roky pořídili 200.000 elektronických čteček a čtvrt milionu tabletů. "Čísla porovnejte s celkovým obratem. Jedná se zde učebnicový příklad tržního selhání typu "černý pasažér". Pokud e-čtenáři zaujmou podstatnou část knižního trhu a nebudou ochotni platit za práci druhých lidí, tak zákonitě musí jít kvalita knih dolů, protože nebude na zaplacení editorů, grafiků, korektorů a podobně," upozornil Lipert.

Obrat českého trhu s knihami dosahuje podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů sedmi miliard korun. Průměrná cena prodané knihy byla v roce 2011 zhruba 240 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK