ČLFA: Nebankovní firmy poskytly 34,5 miliardy, podobně jako loni

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v prvním čtvrtletí 2013 na financování potřeb klientů 34,5 miliardy Kč, což je meziroční nárůst o 0,4 procenta. O osm procent kleslo financování podnikatelských investic úvěry a leasingem, spotřebitelské úvěry a leasing stagnovaly, o 10,6 procenta stouplo financování factoringem. ČTK o tom dnes informovala ČLFA, která sdružuje 50 firem nabízejících leasing, podnikatelské či spotřebitelské úvěry, splátkový prodej a factoring.

 

V prvním kvartálu 2012 činil meziroční pokles 11,5 procenta. "Výsledky za první čtvrtletí 2013 jsou tedy příznivou zprávu, protože i za celý loňský rok vykázali členové ČLFA celkový pokles, a to o pět procent. Podrobnější analýza výsledků ale spokojenost relativizuje. Téměř osmiprocentní pokles totiž postihl financování podnikatelských investic, které nejlépe odráží kondici domácích firem. Zatím by tedy bylo předčasné tvrdit, že nastává obrat k lepšímu. Klíčový bude vývoj ekonomiky, mimo jiné také to, zda ji vláda podpoří většími státními zakázkami a daňovými i jinými prorůstovými stimuly," komentovala data předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Z celkových 34,5 miliardy korun bylo 26,4 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 8,1 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA uzavřely v prvním čtvrtletí 228.000 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci tohoto období spravovaly 2,3 milionu aktivních smluv. Celkové pohledávky z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci prvního kvartálu 203,1 miliardy korun.

Čtvrtletní data potvrdila neustále se zmenšující podíl finančního leasingu, který trpí nejen makroekonomickými, ale také legislativními podmínkami. Jeho pokles je zčásti kompenzován nárůstem zájmu o podnikatelský úvěr. Podíl úvěrů na financování firemních investic dosáhl v prvním čtvrtletí 48,8 procenta, podíl finančního leasingu 26 procent a operativního leasingu 25,2 procenta. Prokázal se tak stoupající význam operativního leasingu v české ekonomice.

V prvním čtvrtletí letošního roku poskytly členské společnosti ČLFA podnikové klientele na její investice 6,66 miliardy korun prostřednictvím leasingu a 6,74 miliardy korun prostřednictvím podnikatelských úvěrů. Finanční leasing ve firemním sektoru zaznamenal pokles o téměř pětinu.

V přehledu komodit u podnikatelských úvěrů a leasingu pro firemní klientelu tradičně dominují dopravní prostředky. Také tentokrát dosáhly nejvyššího podílu osobní a užitkové automobily, následovalo financování investic do strojů a zařízení, zejména do obráběcích strojů a manipulační, respektive skladové techniky.

Mezi spotřebiteli vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku zájem o spotřebitelský leasing, který stoupl o 27 procent na 0,33 miliardy Kč. Přesto u financování domácností převládaly se 7,76 miliardy spotřebitelské úvěry. Podle finančního objemu upřednostňovali klienti spotřebitelských úvěrů revolvingové úvěry před osobními půjčkami a financováním v místě prodeje, tedy tzv. splátkovým prodejem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK