Plzeňský Zodiac - Driessen zvyšuje výrobu díky zakázce pro Airbus

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 14. května (ČTK) - Zejména díky zakázce pro 500 letadel Airbus A320, která potrvá tři až čtyři roky, přijme plzeňský podnik Zodiac - Driessen Aerospace CZ letos a příští rok přes 200 nových zaměstnanců. Firma, která Plzni vyrábí kuchyňské moduly do letadel a odpočinkové místnosti pro posádky, už v lednu otevřela v Plzni druhou velkou halu a zvýšila výrobní prostor o polovinu na 11.200 metrů čtverečních. Podnik nyní zaměstnává 520 lidí.

Firma se stala jediným dodavatelem kuchyní pro Airbus A320 Family, který je nejprodávanějším letadlem s kratšími dolety na světě. Po roce 2015 očekává podnik další objednávky. "Nárůst máme i u modulů pro dlouhodeletová letadla," řekl dnes ČTK generální ředitel Joe Maxant.

Kontrakt na kuchyně pro Airbus A320 má podnik od počátku roku 2011. Hlavně díky němu firma, jejíž finanční rok skončí v srpnu, zvýší letošní tržby o polovinu na více než 1,5 miliardy korun. "Nárůst máme také u letadel s dlouhými dolety, pro něž vyrábíme posádkové a úklidové prostory," uvedl ředitel. Kromě Airbusu podnik dodává desítkám výrobců letadel, například Lufthanse, Air Asia a American Airlines.

Výroba kuchyňských modulů není sériová, ale zakázková. Měsíčně opustí plzeňský podnik 30 souprav kuchyní a odpočinkových místností pod pilotní kabiny pro dálková letadla. V Hamburku a Toulouse je montují přímo do letadel. "Příští rok počítáme se zvýšením na 35 souprav," řekl Maxant. Obrat firmy by tak měl vzrůst o třetinu.

Podnik, který měl ještě před třemi lety 300 lidí, zvýšil loni počet pracovníků o 125 a letos už o dalších 70. "Do konce roku se chceme dostat na 600 a výhledově až na 700. Prostory k expanzi máme ještě na sousedních pozemcích," uvedl. Z 520 lidí jich pracuje ve výrobě 400 a firma, která zaměstnává 60 inženýrů, stále nabírá. Podnik má 80 dodavatelů, z nichž je pětina z ČR.

Zodiac - Driessen Aerospace CZ je jedinou divizí francouzského koncernu Zodiac Aerospace v ČR. Firma vstoupila v roce 2002 do plzeňské průmyslové zóny ještě jako nizozemský Driessen, který potom Zodiac koupil. Skupina Zodiac je jedním ze dvou světových výrobců, kteří umějí vyrobit veškeré části interiérů dopravních letadel. Má obrat 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun) a zaměstnává přes 26.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK