Italská ekonomika prodloužila recesi na sedm čtvrtletí

15.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 15. května (ČTK) - Italská ekonomika pokračovala v prvním čtvrtletí ve výrazném poklesu. Její recese se tak prodloužila na sedm čtvrtletí a je nejdelší minimálně od roku 1970, kdy se čtvrtletní údaje v zemi začaly zpracovávat. Plyne to z dnešních údajů italského statistického úřadu ISTAT.

Hrubý domácí produkt třetí největší ekonomiky eurozóny klesl proti předešlému čtvrtletí o 0,5 procenta, po propadu o 0,9 procenta v závěrečném kvartálu minulého roku. V meziročním srovnání klesl HDP o 2,3 procenta. Údaje byly horší, než očekávali ekonomové v anketě agentury Reuters.

ISTAT minulý týden předpověděl, že italská ekonomika letos klesne o 1,4 procenta. Loni se italský HDP propadl o 2,4 procenta.

Minulý měsíc v Itálii vytvořil vládu široké koalice premiér Enrico Letta. Toho čeká nezáviděníhodný úkol podpořit ekonomický růst a zároveň pokračovat v disciplinované rozpočtové politice.

Pro srovnání: německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vykázala proti předešlým třem měsícům růst o 0,1 procenta, a těsně se tak vyhnula recesi. Naopak Francie, která je druhou největší ekonomikou eurozóny, utrpěla v prvním čtvrtletí opětný mírný pokles. Po čtyřech letech se tak vrátila do recese.

V 11:00 SELČ zveřejní bruselský úřad Eurostat předběžné údaje za první čtvrtletí pro eurozónu a celou Evropskou unii. Ekonomové v průměru čekají pokračování mezičtvrtletního poklesu tempem 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK