Průmysl v USA v dubnu zaznamenal nejprudší pokles za půl roku

15.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. května (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech se v dubnu propadla o půl procenta po březnovém nárůstu o 0,3 procenta. Zaznamenala tak nejprudší pokles za posledního půl roku. Oznámila to dnes americká centrální banka (Fed). Analytici podle průzkumu agentury Reuters čekali mírnější pokles, a to o 0,2 procenta.

Produkce samotného zpracovatelského sektoru se snížila o 0,4 procenta, ačkoliv analytici počítali s nárůstem o 0,1 procenta. Výroba motorových vozidel a součástek se propadla o 1,3 procenta. Tento pokles je však podle analytiků zřejmě přechodný, protože automobilky hlásí růst prodeje.

Americké ministerstvo obchodu koncem minulého měsíce oznámilo, že ekonomika USA v prvním čtvrtletí stoupla o 2,5 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku, i když zaostalo za očekáváním analytiků.

Fed začátkem tohoto měsíce slíbil, že bude nadále podporovat hospodářský růst uvolněnou měnovou politikou včetně, programu nákupů dluhopisů. Základní úrokovou sazbu Fed od konce roku 2008 drží na historickém minimu nula až 0,25 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK