ČSOB klesl čistý zisk o 19 procent na 3,2 miliardy korun

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Československá obchodní banka (ČSOB), která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, v prvním čtvrtletí vykázala čistý zisk 3,2 miliardy korun. To je meziroční pokles o 19 procent. ČSOB o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Důvodem poklesu jsou nízké úrokové sazby na trhu, růst nákladů na nesplácené úvěry či vyšší provozní náklady.

 

Objem úvěrů vzrostl meziročně o devět procent na 489,1 miliardy Kč. Růst táhly hypotéky (meziročně o 11 procent), korporátní úvěry (20 procent) a úvěry pro malé a střední podniky (osm procent). Díky růstu běžných a spořicích účtů stoupl objem vkladů o dvě procenta na 626,7 miliardy Kč.

Provozní výnosy klesly o tři procenta na 8,2 miliardy Kč, provozní náklady stouply o tři procenta na 3,9 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost skupiny k 31. březnu 2013 činila 15,7 procenta.

"ČSOB i přes podmínky na trhu udržela stabilní objemy výnosů. Stále však pracujeme v prostředí nízkých úrokových sazeb. Náklady meziročně mírně vzrostly, protože vliv snižování počtu zaměstnanců se začal projevovat až na konci prvního čtvrtletí 2013," komentoval výsledky vrchní ředitel pro řízení financí Bartel Puelinckx.

Čistý úrokový výnos klesl meziročně o pět procent. Růst objemů úvěrů a vkladů nedokázal plně kompenzovat vliv prostředí nízkých úrokových sazeb. Vedle toho mělo také negativní dopad snižování rizika v rozvaze. Příjmy z poplatků a provizí vzrostly meziročně o tři procenta. Náklady na úvěrové riziko dosáhly 0,6 miliardy Kč. Meziroční zvýšení je způsobeno mimořádně nízkými ztrátami ze znehodnocení z minulého roku, kdy byly rozpuštěny opravné položky podnikových úvěrů.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK