ČNB zahájila správní řízení se záložnou WPB Capital

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Česká národní banka zahájila správní řízení s družstevní záložnou WPB Capital. Vedení družstva se následně usneslo, že dočasně nebude přijímat nové členy, nové vklady a ani nebude poskytovat nové úvěry. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

"Opatření považujeme za dočasné, věříme, že se celá situace brzy vyřeší. Provozu spořitelního družstva se tato situace zásadně nedotýká. Hotovostní i bezhotovostní výběry financí členů nejsou nijak omezené," řekl serveru místopředseda představenstva WPB Capital Peter Mojcík.

Vedoucí marketingového oddělení WPB Capital David Vidomus pro server uvedl, že ČNB hodlá prověřit členské vklady a úvěrování cenných papírů. ČNB probíhající řízení se záložnami nemůže podle zákona komentovat.

Z rozhodnutí České národní banky nepřijímá nové vklady a členy také další záložna - Metropolitní spořitelní družstvo, upozornil server.

Všechny vklady fyzických osob v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou stoprocentně pojištěny do výše 100.000 eur. V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů.

WPB Capital, spořitelní družstvo působí na českém trhu od roku 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK