Středočeský ROP dostane půl miliardy Kč z problémových programů

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Regionální operační program Střední Čechy (ROP) získá půl miliardy korun navíc z evropských programů, které mají problém s čerpáním peněz. Tyto peníze půjdou hlavně do zvýšení kapacity mateřských školek a okrajově do středních škol, příměstské dopravy a sociální integrace. ČTK to dnes Martina Semelková ze středočeského ROP.

Nové výzvy, z kterých se budou získané peníze rozdělovat, se teprve připravují. "Je to pro nás satisfakce, neboť jsme byli po bezchybném nálezu auditu Evropské komise zařazeni mezi operační programy, které dostanou navíc peníze z EU," uvedl ředitel úřadu Tomáš Novotný.

Středočeský ROP po vypuknutí korupční aféry bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) musel projít auditem, při kterém se zkontrolovalo 65 projektů za více než tři miliardy korun. Pochybení bylo u necelého procenta projektů, což byl údajně jeden z nejlepších výsledků auditů operačních programů v ČR. Vláda kvůli tomu podle dnešního vyjádření mluvčí kraje Nicole Mertinové středočeský ROP vyřadila z rizikových programů.

Středočeský ROP má v současnosti podle Semelkové podepsané smlouvy na 685 projektů s dotacemi 16,3 miliardy korun. Celkově má k dispozici 17 miliard, z nichž bylo dosud proplaceno 11,3 miliardy. Ukončeno již bylo 505 projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK