Gajdoš: Podvodné platby jsou na nejnižší úrovni za posledních 10 let

24.05.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká republika byla jednou z prvních zemí, které zavedly technologii EMV, díky které je počet podvodných transakcí platební kartou čtyřikrát nižší než v Evropě. Češi v zahraničí platí nejčastěji v hotovosti příslušné měny a jen v 16 % použijí výhodnější debetní kartu, uvedl v rozhovoru Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou a Slovenskou republiku.

Na co se letos Visa Europe soustředí v rámci platebních karet?

Společnost Visa Europe se zaměřuje na rozvoj platebních systémů, které by měly výrazně usnadnit a urychlit vydávání a přijímání karet. V současnosti patří Česká republika v regionu střední Evropy mezi země s nejvyšším počtem Visa karet na osobu v poměru 1:1, přičemž více než 90 % zdejších majitelů běžných účtů má kartu debetní. Jen pro srovnání, ve Velké Británii připadá na osobu průměrně 1,6 karty. Toto číslo je přímo úměrné vysokému počtu akceptačních míst u obchodníků, kteří v Británii platební karty Visa přijímají. Naším cílem v tomto roce bude další rozšíření tuzemské akceptační sítě, rozvoj nových technologií a celková podpora zvýšení počtu i objemu transakcí u obchodníků.

Jak se rozrostla vaše akceptační síť v českém, ale i světovém měřítku ve srovnání s dobou například před 10 lety?

Akceptační síť je klíčová pro další rozvoj platebních karet. Počet terminálů za období posledních pěti let rostl řádově jen o několik procent v porovnání se začátkem devadesátých let, kdy rostl exponenciálně. Podobný trend jsme zaznamenali i v okolních zemích, například zavedení eura v sousedním Slovensku urychlilo přibývání obchodníků, kteří karty přijímají. V Polsku se počet akceptačních míst zdvojnásobil právě při zahájení akceptačního projektu Visa. Naším záměrem je dostat domácí trh na úroveň západní Evropy, což by znamenalo zavést dalších 80 tisíc nových terminálů. V celosvětovém měřítku má Visa největší sít obchodníků, kteří akceptují karty Visa.

V současnosti můžeme pozorovat velký rozmach bezkontaktních karet. Jsou bezkontaktní platby bezpečné? Je zde vyšší riziko než u klasických plateb?

Pokud jde o zneužití karet, předpokládáme, že počet podvodných transakcí se bude snižovat, a to hlavně u „kamenných“ obchodníků. V současnosti jsou podvodné platby na nejnižší úrovni za posledních deset let, převážně díky zavedení EMV technologie na kartách i terminálech a také díky postupnému aplikování 3D technologie známé jako VbV. Česká republika byla jednou z prvních zemí, které technologii EMV zavedly. Počet podvodných transakcí je u nás díky tomu 4 krát nižší než evropský průměr (0,04%).

Jaké nové technologie nás v oblasti platebních karet v nejbližší době čekají? Na co konkrétně se chce Visa zaměřit?

V oblasti e-commerce letos očekáváme růst o několik desítek procent. Hlavním motivem růstu tohoto typu transakcí bude rozšiřování sítě e-commerce obchodů, které přijímají platební karty a postupné zapojení bezpečnostní technologie 3D secure (Verified By Visa = VbV). Tato technologie je rozšířená v oblasti přijímání karet u e-commerce obchodníků již několik let.

Dalším trendem jsou mobilní platby. V tomto roce budeme svědky spuštění dalších komerčních programů. Důležitým elementem pro rozvoj mobilních plateb je nabídka telefonů podporujících technologii NFC a na druhé straně dostatečně široká akceptační síť. Lze říci, že každý terminál, který přijímá bezkontaktní karty, je zároveň přizpůsobený k přijímání mobilních plateb. Visa Europe očekává, že v roce 2020 bude více než polovina všech transakcí provedena prostřednictvím mobilních zařízení.

Momentálně více než 70 % útrat prostřednictvím platebních karet v ČR tvoří hotovost (výběr z bankomatů), zatímco v Británii je podíl útrat platebními kartami opačný, tedy pouze 30 %. Nedávno jste se zmínil, že tento poměr si přejete otočit. Jak toho docílíte?

Používání karet úzce souvisí nejen s počtem vydaných karet, ale i s počtem akceptačních míst. Budeme se proto snažit podporovat rozvoj POS terminálů na místech, která doposud karty neakceptovala. Samozřejmě především v obchodních sektorech poskytujících služby. Z regionálního pohledu vidíme velkou příležitost zejména v oblastech, které disponují nižším počtem terminálů v porovnání s republikovým průměrem, jde hlavně o severní Čechy a jižní Moravu. Právě model společnosti Visa Europe, který je oblíbený jak u domácího držitele karet (podíl Visa Europe v Česku je majoritní), tak i u obchodníka (máme největší počet akceptačních míst), nám pomáhá realizovat náš záměr nahrazovat hotovost kartami a bezkontaktními technologiemi.

Je na tom Česká republika s používáním karet opravdu tak zle?

Nikoliv. Česká republika se ve střední Evropě řadí mezi lídry v používání karet co do počtu i objemu transakcí platební kartou. V roce 2012 činila útrata u obchodníka na jednu kartu téměř 30 tisíc korun ve srovnání s obdobím před pěti lety, kdy dosáhla pouze částky 18 tisíc korun. Ovšem v porovnání se západní Evropou je u nás éra masivního používání karet teprve „v plenkách“. Jsme však přesvědčeni, že má velký potenciál.

Výzkum z roku 2008 ukázal, že ač si Češi většinou uvědomují výhody používání karet pro platby v zahraničí, během svých cest preferují i nadále hotovost. Jaká je situace dnes?

Z loňského průzkumu Visa Europe vyplynulo, že Češi během svého pobytu v zahraničí platí nejčastěji v hotovosti příslušné měny (80 %). 31 % dotázaných uvedlo, že si s sebou bere i debetní kartu, nicméně pouze 16 % z nich je ochotno ji v zahraničí skutečně použít. Kreditní kartu si na své cesty berou pouze 4 % respondentů.

Je výhodné upřednostňovat v zahraničí platební kartu a proč?

To, co platí o domácí transakci, platí rovněž o transakci zahraniční. Platba kartou Visa je pohodlnější (nemusíte si měnit peníze a mít je při sobě), bezpečnější na rozdíl od hotovosti (karta se dá při ztrátě zablokovat) a výhodnější (získáte výhodnější kurz vůči hotovosti). Zároveň společnost Visa provozuje největší akceptační sít na světě, takže kartou Visa můžete platit v jakékoliv destinaci.

Jedním z vašich cílů je nárůst v počtu a objemu transakcí v e-commerce. Je tato oblast rovněž slabinou českého držitele karet nebo jsme na tom poměrně lépe?

Podle naší poslední studie se ukázalo, že téměř polovina klientů bank nakupuje v e-shopech nebo využívá služeb online bankovnictví. Ze dvaceti zkoumaných typů transakcí Češi nejčastěji využívají online platby pro čtyři kategorie - dovolená, převody peněz, pravidelné platby za elektřinu, pronájem a splátky hypoték. Rádi bychom v této oblasti dosáhli růstu o několik desítek procent, nicméně v absolutních hodnotách objem útrat představuje stále pouze malou část celkových obratů z platebních karet. Hlavním motivem růstu tohoto typu transakcí bude rozšiřování sítě e-commerce obchodů, které přijímají Visa platební karty a postupné zapojení bezpečnostní technologie Verified by Visa (3D secure) z pohledu vydavatelů karet. Tato technologie je rozšířená v oblasti přijímání karet u e-commerce obchodníků už několik let. Dalším produktem, který výrazně zrychlí a usnadní e-commerce platby, bude v budoucnu digitální peněženka (V.me by Visa).

V.me však u nás k dostání na trhu ještě není. Kdy můžeme očekávat její zavedení?

Digitální peněženku V.me, jediný interoperabilní a globální produkt v platebních systémech, plánujeme zavést v okamžiku, kdy se budou klienti cítit komfortně a bezpečně platební kartu u e-commerce obchodníků použít. Tohoto chceme dosáhnout kombinací různých aktivit v následujícím období. Nyní už V.me testujeme v Británii, Španělsku a Francii.

Hotovost je vaší největší konkurencí, přesto mi to nedá a zeptám se, kolik máte teď u sebe v hotovosti a na co ji nejčastěji používáte?

Hotovost nenosím žádnou, a pokud přeci jen nějakou potřebuji, mám přes týden stále na blízku kolegy a o víkendu rodinu, která mi půjčí.

Děkuji za rozhovor, Lukáš Pololáník, Finance.cz

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ