GfK: Nálada spotřebitelů v Německu je nejlepší od září 2007

24.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. května (ČTK) - Spotřebitelská nálada v Německu roste již šestý měsíc za sebou a je nejvýše od září 2007. Díky růstu reálných mezd mají Němci sklon více utrácet, což dále posiluje naději na oživení největší evropské ekonomiky a zlepšuje i výhled pro celou eurozónu. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, vzrostl na 6,5 bodu z květnových 6,2 bodu. Pokud je ukazatel nad nulou, znamená to, že soukromá spotřeba meziročně poroste.

Německo se v prvním čtvrtletí těsně vyhnulo recesi a jeho ekonomika mírně vzrostla, téměř výhradně díky výdajům spotřebitelů. Spotřebitelé by mohli být oporou pro ekonomiku i nadále díky dohodě o růstu mezd v průmyslovém sektoru. Podle GfK nejnovější vývoj indexu naznačuje, že by soukromá spotřeba měla vzrůst meziročně o 0,65 procenta.

"Vysoká úroveň zaměstnanosti, příznivé dohody o růstu mezd a klesající inflace podporují pozitivní náladu," uvádí se v prohlášení GfK. Poptávku podporuje i současná měnová politika v eurozóně. Nízké úrokové sazby snižují zájem o spoření a lidé raději utrácejí.

Spotřebitelé podle průzkumu rovněž vidí lépe další vývoj ekonomiky a čekají vyšší mzdy, napsala agentura Reuters.

Německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vykázala proti předešlým třem měsícům růst o 0,1 procenta. Těsně se tak vyhnula recesi, neboť v posledním čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt o 0,7 procenta klesl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK