Allianz:Kdo nekouří a není tlustý, platí za životní pojistku méně

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Allianz pojišťovna v Česku jako první v životním pojištění rozlišuje klienty podle toho, zda se starají o své zdraví. Kdo nekouří a má svá kila pod kontrolou, zaplatí méně, informoval mluvčí Allianz Václav Bálek. Další velké pojišťovny podobný krok zatím nepřipravují, ale do budoucna jej nevylučují. V zahraničí je takovéto rozlišování klientů běžné.

"V životním pojištění se dosud pracovalo hlavně s věkem klienta a rizikovostí jeho povolání. My jsme se nyní zaměřili také na styl života, což je velmi významný rizikový faktor. Proto naší největší novinkou je cenové zohlednění klientů, kteří nekouří a mají svoji váhu pod kontrolou. Takoví mohou na životním pojištění výrazně ušetřit," uvedl vedoucí úseku produktového vývoje Allianz Martin Podávka.

V zahraničí je takovéto rozlišování klientů běžné. Například ve Velké Británii jsou ještě dál a zlevňují pojištění třeba vegetariánům, kteří se průměrně dožívají vyššího věku než lidé, kteří pravidelně konzumují maso.

"Než vstoupila v platnost směrnice Evropské komise přikazující jednotné sazby pro muže a ženy, rozdělovaly pojišťovny klienty především podle pohlaví. Faktory jako kouření hrály při stanovování pojistného spíše druhořadou úlohu. S nástupem unisexu pojišťovny o tento kalkulační argument přišly, a aby mohly klientům nabízet pojištění více na míru, bylo potřeba začít dávat rozlišení klientů podle jiných kritérií větší váhu," řekl ČTK analytik společnosti Partners Igor Polanský.

"Díky zdravému životnímu stylu a pravidelnému onkologickému screeningu mohou klienti získat výhodnější sazbu pojištění až o čtvrtinu. Podívali jsme se do našeho klientského portfolia, které se od celého trhu výrazně určitě neliší, a domníváme se, že až 70 procent lidí může čerpat některou ze slev. Za nekuřáctví, za váhu, za prevenci a klasicky za věk či typ vykonávaného povolání. Vedle toho nabízíme další bonusy za věrnost a bezeškodní průběh," dodal Podávka.

Česká pojišťovna ani Kooperativa segmentaci v životním pojištění zatím nechystají. "Prozatím ji nepřipravujeme, ale je to jedna z možných cest, jak se bude životní pojištění vyvíjet. Ostatně například u pojištění majetku už také rozlišujeme podle rizikovosti bydliště (trestná činnost v místě, záplavová zóna)," upozornil mluvčí pojišťovny Milan Káňa. ČP podle mluvčího Jana Marka nyní klientům pomáhá správně naplánovat i zorganizovat všechny pravidelné lékařské prohlídky, na něž má z veřejného zdravotnictví nárok.

I přesto, že pojišťovny již nemohou posuzovat rizikovost klientů podle pohlaví, nadále se budou nejrůznějšími riziky zabývat. Jak je tomu po léta třeba v autopojištění, jehož cenu ovlivňuje věk řidiče, velikost jeho bydliště, obsah motoru vozidla, jeho výkon a další aspekty. Cenu úrazového pojištění zase limituje rizikovost povolání pojištěného a také u cestovního pojištění má vliv na výši pojistného rizikovost sportů, které chce pojištěný v zahraničí provozovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK