Minimální základ zdravotního pojištění asi od 2015 stoupne

28.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Minimální základ zdravotního pojistného zřejmě od roku 2015 stoupne, a to na 1664 korun měsíčně ze současných 1080 korun. Týká se to zejména nezaměstnaných bez nároku na podporu a lidí bez zdanitelných příjmů, tedy ekonomicky neaktivních. Vyplývá to z návrhu zákona o veřejných pojistných a správě daně z příjmů fyzických osob zveřejněného na internetových stránkách vlády.

Cílem zákona je podle ministerstva financí zpřehlednit úpravu výběru daní a sociálního a zdravotního pojištění tak, aby bylo možné zavést druhou fázi projektu Jednoho inkasního místa. Ta spočívá ve sjednocení správy daně z příjmů fyzických osob a pojistného na důchodové pojištění, pojistného na důchodové spoření, pojistného na zdravotní pojištění a pojistné z úhrnu mezd. Nově bude jejich správu zajišťovat Finanční správa.

Změna podle doprovodné studie k zákonu přitom sníží příjmy z pojistného na zdravotní pojištění o více než jednu miliardu korun. Zároveň ale podle zprávy bude pokles kompenzován zvýšením právě minimálního pojistného. Návrh totiž zavádí výpočet minimální zálohy na zdravotní pojistné jako 3,2násobek minimální mzdy a zároveň mění pojistné období u zdravotního pojištění z měsíčního na roční.

Zdravotní pojištění je povinné pro každého občana České republiky. Buď si ho hradí sám, skrze zaměstnavatele nebo je za něj placeno státem (například děti, studenti nebo důchodci).

V současnosti musí lidé, kteří jsou část roku bez příjmů odvádět pojistné za každý měsíc zvlášť, a to i v době, kdy neměly žádné příjmy. Podle návrhu budou zaměstnanci odvádět pojistné za celý rok a roční základ pojistného musí převyšovat minimální roční základ. Minimální vyměřovací základ činí dvanáctinásobek 50 procent průměrné měsíční mzdy, loni to bylo 150.822 Kč.

"Jednotlivci tak nebudou muset odvádět pojistné z minimálního základu v měsících, kdy neměli žádné zdanitelné příjmy, pokud součet jejich zdanitelných příjmů z ostatních měsíců převýší minimální roční základ pojistného," uvádí studie vypracovaná Národohospodářským ústavem a Centrem pro ekonomický výzkum.

Materiál uvádí, že v České republice bylo v roce 2010 z celkového počtu přibližně 3,794 milionu jednotlivců, kteří byli zaměstnáni alespoň měsíc, téměř 83 procent zaměstnáno celý rok, a proto se jich tato úprava nijak nedotkne.

Návrh mimo jiné také počítá se zrušením zákona o pojistném na důchodové spoření. Jeho obsah bude začleněn do předkládaného návrhu.

"Sjednocením konstrukčních prvků i harmonizací pojmů a základních definic dojde k výraznému zjednodušení dnes velmi nepřehledného systému povinných odvodů z příjmů fyzických osob," uvedlo MF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK