Řecko letos zůstane v recesi, předpovídá tamní centrální banka

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 29. května (ČTK) - Ačkoliv obavy, že krizí zmítané Řecko bude muset opustit eurozónu, již ustoupily do pozadí, řecká ekonomika letos zůstane již šestým rokem v recesi. Předpověděla to dnes tamní centrální banka. Dodala přitom, že míra nezaměstnanosti bude zatím ještě pokračovat v růstu.

Řecká ekonomika letos podle banky vykáže pokles o 4,6 procenta po loňském propadu v rozsahu 6,4 procenta. Banka je tak pesimističtější než řecká vláda, která počítá s poklesem o 4,2 procenta.

Míra nezaměstnanosti v Řecku se podle banky vyšplhá až na zhruba 28 procent a klesat začne teprve v roce 2015. V únoru se míra nezaměstnanosti dostala na rekordních 27 procent, když bez práce byly skoro dvě třetiny mladých lidí.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o pomoc. Výměnou za úvěrový program teď zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a naopak zvyšuje daně, což sráží tamní ekonomiku a vyvolává protesty mezi lidmi.

MMF tento měsíc uvedl, že Řecko dosáhlo značného pokroku ve snižování vládního dluhu a ve zvyšování konkurenceschopnosti. Musí ale dotáhnout do konce strukturální reformy, aby se jeho ekonomika mohla zotavit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK