Budete si penzi užívat, nebo přežívat?

03.06.2013 | , Komerční banka
Tiskové zprávy


Jak dosáhnout na vyšší příjmy v důchodu a prožít stáří na úrovni? Druhý pilíř penzijní reformy je jednou z možností.

V loňském roce odstartovala takzvaná velká penzijní reforma. V důsledku dosavadní absence informační kampaně i slabé politické podpory ji však veřejnost přijala velmi vlažně. Nyní se blíží termín, kdy se občané starší pětatřiceti let musejí rozhodnout, zda do druhého pilíře vstoupí, či nevstoupí.

Na řadu tedy přichází otázka, která v uplynulých týdnech a měsících napadla zcela jistě každého z nás: „Má cenu vstoupit do II. pilíře?“ Vlastimil Čermák, bankovní poradce Komerční banky, je přesvědčen o smyslu i výhodnosti druhého pilíře.

Mohou se lidé v dnešní době spolehnout pouze na státní důchod?
Mohou, otázkou však je, jaká bude jejich životní úroveň po odchodu do penze. Uvedu jednoduchý příklad. Šestatřicetiletá žena se dvěma dětmi a hrubým měsíčním příjmem 20 000 korun by podle současných podmínek dostala od státu důchod 7 415 korun. Představuje pro vás tato částka jistotu důstojného stáří?

A druhý pilíř je jistota?
Hodně diskutovaný druhý pilíř je bezesporu jednou z možností, jak se zajistit na stáří a jak dosáhnout na vyšší příjem v penzi. Proto bych doporučoval využít i třetí pilíř. Využitím všech tří pilířů máte opravdu reálnou šanci prožít své stáří na úrovni, bez obav o neustálý nedostatek financí.

Co tedy mohou lidé od druhého pilíře očekávat? V čem jsou jeho výhody?
Cílem druhého pilíře je umožnit vám část odvodů ze sociálního pojištění vkládat na svůj vlastní účet. Každý měsíc odvede váš zaměstnavatel 3 % z vaší hrubé mzdy do druhého pilíře a sníží o tuto částku platby na sociální pojištění (tedy do státního rozpočtu). A to za předpokladu, že si do druhého pilíře odvedete další 2 % ze své hrubé mzdy. Výsledných pět procent hrubé mzdy penzijní společnost investuje, a vytvoří tak další zdroj vašich příjmů v důchodovém věku.

KB_gril.jpg

Co se bude dít s těmi pěti procenty ve druhém pilíři?
Všechny naspořené prostředky se až do doby dosažení důchodového věku zhodnocují. Je vhodné projít si nabídky penzijních společností a dobře vybírat. Například KB Penzijní společnost nabízí tři varianty strategie spoření životního cyklu, od růstové po konzervativní. Tuto strategii můžete letos i více než dvakrát za rok bezplatně změnit. Ke svému důchodovému účtu máte navíc on-linový přístup, a můžete tak sledovat, co se s vašimi finančními prostředky děje. Další významnou skutečností je, že finance naspořené ve druhém pilíři jsou předmětem dědictví.

Hodně lidí od druhého pilíře odrazuje fakt, že z něj nemohou vystoupit…
To je pravda, ale na druhou stranu, ať se děje, co se děje, prostředky jsou uloženy na vašem důchodovém účtu, zhodnocují se a ve chvíli, kdy jdete do penze, je máte k dispozici. Kdybyste je mohli vybrat dříve, nedávala by penzijní reforma smysl.

KB_kolo.jpg

Může nastat situace, kdy jiná vláda druhý pilíř zruší a lidé o své peníze přijdou?
Do budoucna může samozřejmě dojít k určitým změnám, ale stát nemůže druhý pilíř jen tak zrušit a vzít občanům jejich vlastní peníze. I největší opoziční strana se už vyjádřila, že pokud by hypoteticky druhý pilíř zrušila, umožní jeho účastníkům buď vrátit 3 % do prvního pilíře a 2 % vlastních prostředků do třetího pilíře, nebo celou částku převést do třetího pilíře s tím, že se důchod z prvního pilíře zkrátí o dobu, kdy z něj byla 3 % vyváděna (o 0,3 % ročně). Účastníci druhého pilíře tedy v žádném případě o své finanční prostředky nepřijdou.

Spočítejte si svou penzi na www.kbps.cz/kalkulacka nebo volejte bezplatnou infolinku na 800 111 124

 

 

 

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy