Japan Airlines zrušila nedělní let dreamlineru, závada odstraněna

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. června (ČTK) - Společnost Japan Airlines (JAL) zrušila nedělní plánovaný let svého letounu Boeing 787 Dreamliner z Tokia do Pekingu. Přepravce dnes potvrdil, že to bylo kvůli zjištění nefunkčnosti senzoru, který hlídá teplotu nových baterií, závada už ale byla odstraněna. Americký Boeing musel v minulých měsících u svých dreamlinerů vyměnit systém baterií poté, co své nejmodernější stroje v polovině ledna odstavil z provozu právě kvůli přehřívání baterií.

Japonské aerolinky JAL a All Nippon Airways (ANA) s těmito stroji obnovily pravidelní lety v sobotu. JAL nahradila na nedělním letu dreamliner starším modelem 767. JAL a ANA provozují dohromady asi polovinu dreamlinerů, které jsou nyní ve světě v komerčním provozu.

Nefunkčnost čidla způsobila banální chyba techniků Boeingu, kteří nové systémy baterií instalovali. Podle JAL nechali přes tlakový senzor přelepenou pásku. Žádná závada přímo na baterii nenastala. O závadě v neděli informovala japonská média, firma ji ale potvrdila až dnes.

Boeing po lednových incidentech upravil ochranu lithium-iontových akumulátorů tak, aby se nepřehřívaly a nemohly vyvolat požár na palubě. Baterie mají nově mimo jiné speciální obal, který má zabránit možnému úniku elektrolytu a plynů při přehřátí.

Stroj 787 Dreamliner se považuje za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Použití polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny výrazně snížilo hmotnost stroje, který je i díky novým motorům zhruba o pětinu úspornější než jiná podobně velká letadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK