GM letos hodlá prudce zvýšit vývoz aut z Číny

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 3. června (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors hodlá v letošním roce zvýšit vývoz aut z Číny o téměř 70 procent. Reaguje tak na silnou poptávku po levných vozech vyvinutých v Číně. Agentuře Reuters to řekl šéf čínských aktivit GM Bob Socia. GM podle něj chce letos vyvézt až 130.000 vozů vyrobených v Číně, zatímco loni to bylo jen 77.000 vozů.

Hlavním motorem růstu exportu by měla být poptávka po malém modelu Chevrolet Sail v rozvíjejících se zemích. "Ačkoli základní filozofií GM je vyrábět v místě prodeje, zjišťujeme, že export je nezbytný k uspokojení poptávky, pokud GM nemá pro konkrétní vůz lokální výrobní kapacity," uvedl Socia.

Model Chevrolet Sail byl vyvinut společně s čínským partnerem SAIC Motor a po vstupu na trh v lednu 2010 se okamžitě stal hitem. Model představuje první vůz zahraniční značky, který se v Číně prodává za méně než 60.000 jüanů (192.000 Kč).

Na loňském vývozu automobilky General Motors z Číny se model Chevrolet Sail podílel zhruba 80 procenty. Automobily Sail pomáhají GM v boji s konkurenty v Jižní Americe a na dalších rozvíjejících se trzích. Ve snaze uspokojit silnou poptávku automobilka začala vyrábět vozy Sail v Kolumbii, Ekvádoru a v Indii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK