Finanční úřad má 37.510 žádostí o registraci smlouvy do 2. pilíře

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Od počátku roku do konce května bylo na Specializovaný finanční úřad podáno 37.510 žádostí o registraci smlouvy do druhého pilíře penzijní reformy. Úřad vydal 34.371 souhlasných rozhodnutí, dosud nevyřízeno je 2529 žádostí, informovala dnes ČTK tisková mluvčí úřadu Petra Homolová. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí.

Nárůst zájmu předpokládaly také kvůli blížícímu konci prvního pololetí, kdy mají všichni starší 35 let poslední šanci na rozhodnutí, jestli důchodové spoření využijí.

Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší. Profesor soukromé Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek ale tvrdí, že reforma je nevýhodná skoro pro všechny. Kvůli ní budou chybět ve státním systému peníze na penze, takže do něj pak budou muset všichni platit vyšší odvody.

Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle pěti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.

Ve třetím pilíři si v penzijním připojištění se státním příspěvkem, které funguje od roku 1994, spoří na penzi přes pět milionů Čechů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK