Průzkum: Většina Francouzů je pro zásadní ekonomické reformy

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. června (ČTK) - Velká většina Francouzů si přeje, aby vláda prezidenta Françoise Hollandea uskutečnila důsledné ekonomické a sociální reformy. Převažující část francouzské veřejnosti je pro reformy ochotna přinést i osobní oběti, pokud bude jejich zátěž rozprostřena rovnoměrně. Plyne to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky dnes zveřejnila agentura BVA.

Zhruba 67 procent z asi 1000 dotázaných souhlasí s tím, že "pokud budeme pokračovat tak jako dosud, směřujeme ke katastrofě". Plných 80 procent má za to, že "naši političtí vůdci neměli nikdy odvahu uskutečnit reformy, které naše země potřebuje". Stejné procento pak "je ochotno přinést oběti" a 74 procent respondentů podpořilo hlubší reformy trhu práce, důchodového systému a podpory v nezaměstnanosti.

Zjištění zpochybňují stereotypní vnímání Francouzů jako převážně protitržních socialistických rovnostářů, kteří nejsou ochotni ustupovat od svých sociálních výdobytků, jak obvykle naznačují bouřlivé reakce zájmových skupin i na ty nejmírnější změny. Výsledky průzkumu také naznačují, že socialista Hollande má mnohem větší prostor k manévrování než minulí pravicoví prezidenti, kteří plánované reformy pod tlakem stávek a masových demonstrací vždy zmírnili nebo zrušili.

"Je zde očividná poptávka pro skutečné změně a odvážných reformách," uvedla BVA v komentáři k výsledkům průzkumu. Průzkum se konal minulý týden, kdy Evropská komise povolila Francii odklad snížení deficitu pod unijní limit o dva roky, a za to ji vyzvala, aby omezila veřejné výdaje, snížila náklady práce a reformovala penzijní systém. Podobné kroky doporučil Francii tento týden i Mezinárodní měnový fond a tlačí na ně její hlavní evropský partner Německo.

Hollande, který loni nastoupil do úřadu se slibem obnovit ekonomický růst a tvorbu pracovních míst, nyní zažívá prudký pokles popularity. Francie letos spadla do nové recese a nezaměstnanost stoupá na nové rekordy. Vláda již uskutečnila některé reformy trhu práce a slíbila do konce roku změny v důchodovém systému.

Hollande sice jakékoli zvýšení důchodového věku z nynějších 62 let vyloučil, průzkum agentury Ipsos z minulého měsíce ale zjistil, že pro takový krok by bylo 62 procent dotázaných. Více než tři čtvrtiny respondentů nevěří, že Hollandeova vláda zajistí udržitelnost důchodového systému, uvedla agentura Reuters.

Radikálními odpůrci reforem jsou menší levicové strany, které jsou spojenci vládnoucích socialistů. Hollandeova strana má ale v dolní komoře parlamentu absolutní většinu a významnější hlasy proti reformám se v ní dosud neobjevily. Hlavními možnými překážkami reforem tak zůstávají odbory, Hollande však letos pro reformy trhu práce získal podporu tří z pěti odborových svazů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK