Požadavky na insolvenční správce se zpřísní, schválila Sněmovna

11.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Sněmovna prosadila svoji verzi vládní novely, která má zpřísnit požadavky na insolvenční správce. Odmítla dnes dílčí senátní úpravy předlohy, které měly například sjednotit podmínky bezúhonnosti pro správce - jednotlivce a správce - firmy. Pro jednotlivce by tak měly být normy tvrdší. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Podmínky bezúhonnosti pro jednotlivce zahrnují ve vládní normě i neúmyslné trestné činy nesouvisející s výkonem činnosti. Senát navrhl postavit jednotlivce na roveň firem, u nichž se píše jen o úmyslných trestných činech. Z nynějšího půl roku na pět let chtěli senátoři prodloužit nejdelší možnou lhůtu mezi vykonáním zkoušky insolvenčního správce a podáním návrhu ministerstvu spravedlnosti, aby vydalo povolení. Podle senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera je šestiměsíční lhůta diskriminační například pro ženu, která jde na mateřskou dovolenou.

Uchazeči o práci insolvenčního správce by měli podle novely skládat náročnější zkoušku než dosud a mít odbornou praxi. Ekonomicky významné dlužníky mají mít na starosti pouze správci, které prověří Národní bezpečnostní úřad. Návrh zákona má také zpřísnit dohled nad správci firem v insolvenci.

Lidé, kteří se chtějí stát insolvenčními správci, mají podle novely mít nejméně tříletou praxi v souvisejících oblastech. Zároveň budou muset platit za náhradní a opravné termíny zkoušky. Na testy totiž podle ministerstva chodí ani ne polovina pozvaných žadatelů. Z těch, kteří přijdou, pak úspěšně absolvuje zkoušku zhruba každý druhý.

Insolvenční správci budou mít nově povoleno pracovat jen pět let, pokud budou chtít povolení prodloužit, budou muset zaplatit správní poplatek. Ministerstvu se nelíbilo, že nynější právní úprava po čase nevyřazuje ze systému insolvenční správce, kteří činnost nevykonávají, ale neoznámí to.

Novela také zavádí poplatky za organizování náhradních a opravných termínů zkoušek. Zavádí i povinnost soudů odvolat insolvenčního správce, pokud mu ministerstvo zruší povolení, protože zanedbal své povinnosti. Zpřesňuje také ustanovení týkajících se hostujících správců, tedy správců ze zemí EU. Upravuje podmínky, za jakých jim české úřady můžou uznat jejich kvalifikaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK