MSCI: Investoři si stěžují, že nemohou přesouvat peníze z Egypta

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. června (ČTK) - Investoři, kteří se snaží přesouvat peníze z Egypta do zahraničí, se potýkají s problémy měnového charakteru. Řekl to dnes činitel finanční společnosti Morgan Stanley Capital International (MSCI), která sestavuje celosvětově sledované burzovní indexy. Egyptu tak hrozí, že bude vyřazen z indexu MSCI Emerging Markets Index.

Šéf analýzy indexů MSCI Remy Briand řekl, že společnost žádný návrh na úpravu současné podoby tohoto indexu zatím nedostala. "Investoři nám ale říkají, že mají problémy s oběživem," řekl. Situace v Egyptě je podle něj z hlediska měny pod pečlivým dohledem.

Politická nestabilita v Egyptě po protivládním povstání z roku 2011 poškodila egyptskou ekonomiku a odradila zahraniční turisty, stejně jako investory. Vyprázdnila také devizové rezervy, které se dostaly na kriticky nízkou úroveň.

Egyptská centrální banka na konci minulého roku informovala o zavedení nového měnového režimu, který má devizové rezervy chránit. Na jaře pak podle agentury Reuters spustila program, který měl zahraničním investorům na dluhopisovém a akciovém trhu i přes nedostatek deviz zajistit přístup k dolarům.

Egypt v současnosti jedná s Mezinárodním měnovým fondem o úvěrovém programu v částce 4,8 miliardy dolarů (téměř 95 miliard Kč). Káhira doufá, že dohoda pomůže přilákat do země potřebné zahraniční investice, které Egypt potřebuje, mimo jiné i ke snížení nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK