Barroso: EU by mohla ručit za bankovní úvěry firmám

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. června (ČTK) - Evropská unie by mohla ručit za půjčky, které banky poskytnou firmám, aby jim tak pomohla usnadnit přístup k úvěrům. Řekl to dnes předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Snadnější přístup k úvěrům má zásadní význam pro to, aby krizí zasažená evropská ekonomika začala opět růst. K většímu poskytování půjček, a tedy k dalším investicím, měly pomoci rekordně nízké úrokové sazby centrálních bank. To se ale zatím nepodařilo.

Evropští činitelé se teď snaží vdechnout život ekonomikám Řecka, Kypru, Portugalska, Španělska, Itálie a Slovinska. Tato šestice jihoevropských zemí je totiž silně zadlužená a bez hospodářského růstu může mít problémy se splácením dluhů.

Brusel podle Barrosa uvažuje o třech typech nástrojů na podporu úvěrování. Na všech by se přitom svými zdroji podílely různé unijní úvěrové instituce, aby bylo možné za úvěry poskytnout záruky. "Nadměrně omezený přístup k úvěrům zůstává hlavní překážkou v oživení ekonomické aktivity - především v našich nejzranitelnějších členských státech," řekl Barroso, jehož citovala agentura Reuters.

EU prý zkoumá i možnost speciálních nástrojů na sdílení rizik, na kterých by spolupracovala Evropská investiční banka. O financování podniků by měli hovořit unijní lídři na summitu EU na konci června.

Podle údajů Evropské centrální banky teď musí firmy v jižní Evropě za běžnou půjčku platit dvakrát až třikrát vyšší úroky, než platí firmy na severu eurozóny. Jihoevropské podniky se ale potýkají s klesající domácí poptávkou. Velkou část regionu totiž sužuje recese, která v případě Řecka trvá již šestým rokem. To znamená, že zisky firem klesají a zákazníci se často opožďují s platbami. V takové situaci pak o to víc roste význam bankovních půjček.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK