Singer: Česká ekonomika má zřejmě nejhorší za sebou

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Česká ekonomika má zřejmě nejhorší za sebou a zhoršený vývoj hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí měnovou politiku České národní banky (ČNB) nezmění. Největším rizikem je nyní pokles inflace, řekl v rozhovoru s agenturou Bloomberg guvernér ČNB Miroslav Singer.

 

"Údaje o HDP nejsou až tak aktuální. Cenová data ale vůbec nesvědčí o rizicích inflace, naopak jsou pro nás negativním překvapením a pro mě představují stále značné obavy," řekl Singer.

Květnová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,3 procentního bodu nižší, uvedl na počátku týdne po statistických údajích ředitel sekce měnové statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v květnu klesla na 1,3 procenta z dubnových 1,7 procenta.

"Zveřejněná data představují protiinflační riziko vůči stávající prognóze ČNB," dodal Holub. Podle prognózy ČNB se celková inflace letos bude pohybovat mírně pod inflačním dvouprocentním cílem.

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně klesla o 2,2 procenta a mezičtvrtletně o 1,1 procenta. Sdělil to na počátku června statistický úřad, a revidoval tak směrem dolů předběžná čísla. Vývoj HDP byl ve srovnání s odhady ČNB nižší o 0,7 procentního bodu v meziročním a o 0,9 procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK