Objem bankovních úvěrů stoupl v dubnu o 4,1 pct na 2,4 bilionu Kč

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl na konci dubna meziročně o 4,1 procenta na 2,4 bilionu korun. Dynamika růstu úvěrů podnikům se snížila na 1,6 procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 3,5 procenta, a to především zásluhou slušné vývoje hypotečních úvěrů, jejichž objem se zvýšil o 6,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace.

"Objem úvěrů obyvatelstvu dále roste, tradičně se dařilo hypotečním úvěrům. Zajímavý vývoj sledujeme již několik měsíců u spotřebitelských úvěrů. Zatímco meziročně poklesl jejich celkový objem v portfoliích bank o 1,2 procenta, za první čtyři měsíce banky poskytly meziročně o 22 procent větší objem úvěrů nových. Důvodem jsou množící se konsolidace více úvěrů do jedné nové smlouvy," komentoval statistiky náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Domácnosti se podle něj mohly těšit z poklesu úrokových sazeb na absolutní historické minimum u úvěrů na nákup bytových nemovitostí. Úrokové sazby u úvěrů nefinančním podniků stagnovaly také v blízkosti historicky minimálních hodnot.

Z hlediska hlavních sektorů ekonomiky stále meziročně roste objem úvěrů zpracovatelskému průmyslu (tři procenta), úvěry podniky veřejných služeb (22 procent), do velkoobchodu a maloobchodu (jedno procent) a pro sektor dopravy a skladování (pět procent). Ve všech těchto oborech je v posledních měsících již znát zpomalování. Úvěry do stavebnictví (minus čtyři procenta) reflektují nedobrou situaci v tomto sektoru.

Zpomalování dynamiky bankovních úvěrů je poměrně dobře vidět i na statistikách nových úvěrů podnikům. Za období leden až duben banky poskytly o 1,1 procenta menší objem nových úvěrů než ve stejném období loni.

Průměrné úrokové sazby z nových dubnových úvěrů nefinančním podnikům celkově v zásadě stagnovaly na nízkých hodnotách předchozího měsíce. Průměrná sazba nových úvěrů kontokorentních, revolvingových a pohledávek karet mírně vzrostla na 2,74 procenta. Průměrné sazby z nových úvěrů poskytnutých v dubnu domácnostem se snížily, u úvěrů na nákup bytových nemovitostí na 3,46 procenta a u úvěrů na spotřebu na 14,63 procenta.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK