Ústavní soud odmítl stížnost distributora léčiv Pharmos

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. června (ČTK) - Ústavní soud odmítl stížnost distributora léčiv Pharmos. Firma se bránila proti pokutě 18,6 milionu, kterou dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za účast v kartelu. ČTK to zjistila z internetové sbírky rozhodnutí soudu. Firma tak ztratila poslední možnost bránit se sankci.

Ústavní soud stížnost firmy odmítl pro zjevnou neopodstatněnost. Podobně rozhodl před dvěma lety v případě stížnosti dalšího účastníka kartelu - firmy PHOENIX lékárenský velkoobchod. Ta nakonec musela zaplatit 53,736 milionu korun.

Celkem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) sankcionoval čtyři distributory léčiv částkou 113 milionů korun. Její platnost potvrdil Krajský soud v Brně i Nejvyšší správní soud.

Pokutu dostaly společnosti Pharmos, Gehe Pharma Praha, Phoenix lékárenský velkoobchod a Alliance Healthcare. Firmy se v únoru 2006 společně dohodly na pozastavení dodávek do Thomayerovy nemocnice, pražské Bulovky a brněnské nemocnice u svaté Anny, které distributorům v té době dlužily asi 400 milionů Kč. V době přerušení dodávek přitom podle analýzy ÚOHS ovládaly asi 95 procent trhu.

Nejvyšší pokutu, 53,736 milionu korun, vyměřil ÚOHS Phoenixu, Pharmos dostal pokutu 18,638 milionu, Gehe 16,831 milionu a Alliance Healthcare (dříve Alliance UniChem CZ) 23,859 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK