Testy ČNB ukázaly odolnost bank, rizikové jsou kampeličky

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Tuzemské banky jako celek jsou podle výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka, nadále odolné vůči případnému nepříznivému vývoji. Zároveň ale banka v dnes zveřejněné Zprávě o finanční stabilitě upozornila, že sektor družstevních záložen hodnotila jako rizikový. Důvodem je udržování vysokého úročení vkladů v době, kdy jsou základní úrokové sazby na historických minimech.

Celková stabilita bankovního sektoru by neměla být ohrožena ani při výrazně špatném vývoji ekonomiky, vyplývá z testů ČNB. Rovněž sektor pojišťoven vykázal podle testů ČNB díky vysokému kapitálovému polštáři dostatečnou míru odolnosti vůči nepříznivému vývoji. Sektor penzijních fondů zůstává citlivý na rozkolísanost cen držených cenných papírů.

ČNB při testech vycházela z několika scénářů. Základní scénář využitý při zátěžových testech reprezentuje vývoj, který považuje ČNB za nejpravděpodobnější a odpovídá prognóze ČNB. Ten by způsobil podle ČNB nedostatečnou kapitálovou přiměřenost dvou menších bank, které dohromady reprezentují jedno procento celkových aktiv tuzemských bank. Opatření by si podle ČNB vyžádala kapitálovou injekci 300 milionů korun. Naopak u nejméně pravděpodobného scénáře by regulatorní požadavky na kapitál nesplnilo 14 bank a injekce do sektoru by si vyžádaly 31,5 miliardy korun.

Celkově je tuzemský finanční sektor podle guvernéra ČNB Miroslava Singera vysoce odolný a v některých parametrech, jako je kapitálová přiměřenost nebo klientské vklady, dokonce svoji robustnost posílil.

V případě kampeliček Singer upozornil, že v řadě ukazatelů se dostaly na úroveň, které by banky dosáhly v případě nejnepravděpodobnějších scénářů zátěžových testů. Například podíl úvěrů v selhání převýšil u družstevních záložen v prvním čtvrtletí 13 procent. "Družstevní záložny mají vůči bankám rizikovější profil. Situaci tak hodnotíme jako neuspokojivou a budeme se jí ještě věnovat," uvedl guvernér.

Centrální banka v dnešní zprávě rovněž upozornila, že očekává v letošním roce stagnaci nebo mírný pokles ceny bytů. Oživení trhu a tím i růst cen by měl nastat v roce 2014. Ceny bytů se prý s vysokou pravděpodobností pohybují nyní blízko svých základních hodnot, navíc se otevírá prostor pro nákup nemovitostí jako finanční investice.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK