ČT: Česká pošta od srpna zdraží pohledy a složenky

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Česká pošta zdražuje, odeslání pohledu bude od srpna stát o tři koruny víc, tedy 13 korun. Složenka na sumu do 1000 korun podraží o čtyři koruny na 26 korun. Zdražení mají lidem částečně kompenzovat zákaznické karty, které státní podnik zavede od druhé poloviny července. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Ve srovnání s Evropou jsou ceny srovnatelné, dodala. Pošta loni vykázala zisk 306 milionů korun při výnosech přes 20 miliard korun.

"U listovních zásilek jsme neupravovali ceny pět let, přitom výrazně stouply ceny energií. U pohonných hmot je to dokonce téměř 50 procent," řekl televizi mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Držitelé zákaznických karet budou mít slevy na poštovní služby, nemusí také vyplňovat podací lístek. Zdarma dostanou i potvrzení o doručení zásilky. S kartou bude dopis dražší o korunu, pokud jich zákazník pošle najednou deset a víc, cena zůstane stejná. Platné zůstanou i známky s označením A, které mají dnes hodnotu desetikoruny.

V segmentu doručování poštovních zásilek patří České poště 97 procent trhu. Počet zásilek ale dlouhodobě klesá, uvedla dnes ČT.

Pošta provozuje kolem 3300 poboček. Vedle toho má například na starosti provoz datových schránek, provozuje kontaktní místa pro styk občanů se státní správou CzechPOINT a také zajišťuje informační a komunikační služby pro ministerstvo vnitra.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK