Zeman podepsal zákon zpřísňující požadavky na insolvenční správce

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Prezident republiky Miloš Zeman dnes podepsal novelu insolvenčního zákona, která zejména zpřísňuje požadavky na insolvenční správce. Podepsal také novelu obchodního zákoníku, která má za cíl zlepšit platební morálku firem a zakotvuje maximální dobu splatnosti závazků na 60 dní. Informovala o tom prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Podle novely insolvenčního zákony by měli uchazeči o práci insolvenčního správce skládat náročnější zkoušku než dosud a mít odbornou praxi. Ekonomicky významné dlužníky mají mít na starosti pouze správci, které prověří Národní bezpečnostní úřad. Návrh zákona má také zpřísnit dohled nad správci firem v insolvenci.

Lidé, kteří se chtějí stát insolvenčními správci, mají podle novely mít nejméně tříletou praxi v souvisejících oblastech. Insolvenční správci budou mít nově povoleno pracovat jen pět let, pokud budou chtít povolení prodloužit, budou muset zaplatit správní poplatek.

Novela obchodního zákoníku do českého zákona promítá novou evropskou směrnici, která zpřísňuje regulaci doby splatnosti. Podle vlády je jejím základním cílem přinést nová opatření na ochranu malých a středních dodavatelů zboží a služeb. Směrnice reaguje na to, že mnohé dodané zboží či služby jsou zaplaceny mnohem později, než bylo ujednáno.

Novela zakotvuje maximální dobu splatnosti závazků na 60 dní. Firmy si sice budou moci sjednat delší dobu splatnosti, ale jen tehdy, pokud to nebude vůči věřiteli "hrubě nespravedlivé". Stanoví také, že pokud je kupujícím veřejný zadavatel, bude možné obvyklou třicetidenní lhůtu překročit jen tehdy, pokud to vyžaduje povaha zakázky. I tehdy nesmí doba splatnosti překročit 60 dnů. Senátoři kvůli obavám z finanční situace tuzemských nemocnic chtěli, aby se na zdravotnická zařízení vztahovala vždy šedesátidenní lhůta, Sněmovna ale jejich pozměňovací návrh odmítla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK