EU potrestala výrobce léčiv kvůli blokování levnějších léků

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. června (ČTK) - Devět farmaceutických společností včetně dánské společnosti Lundbeck dostalo od evropských úřadů pokutu v celkové výši 146 milionů eur (3,7 miliardy Kč) za to, že bránily vstupu levnějších antidepresiv na trh. Podle agentury Reuters je to poprvé, kdy EU takovou činnost potrestala. Lundbeck s rozhodnutím nesouhlasí a chce se odvolat.

Lundbeck, který je jedním z největších skandinávských výrobců léčiv, v tomto případě čelil obvinění z toho, že jiným společnostem platil za to, aby zpozdily vstup generické verze svého antidepresiva Citalopram na trh. Generické léky jsou kopie přípravků s prošlou patentovou ochranou, které jsou obvykle levnější než originální léky.

Evropská komise, která funguje jako unijní tržní regulátor, Lundbecku uložila největší pokutu ve výši 93,8 milionu eur. Společnost se chce proti rozhodnutí Bruselu odvolat a v důsledku pokuty snížila výhled svého provozního zisku pro letošního rok. Německý výrobce léčiv Merck dostal pokutu 21,4 milionu eur. Indická farmaceutická jednička Ranbaxy, která se chce také odvolat, má zaplatit 10,3 milionu eur. Další společnosti, které dostaly pokutu, jsou Arrow, Resolution Chemicals, Xellia Pharmaceuticals nebo Alpharma.

"Dohody tohoto typu přímo poškozují pacienty a národní zdravotnické systémy," řekl eurokomisař pro hopodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Unijní úřady pro hospodářskou soutěž čeká projednávání dvou podobných případů. Podle analytika Tima Race z Deutsche Bank je kauza s Lunbeckem první z mnoha, kde ještě padnou pokuty, a unijní úřady by se mohly k tomuto případu při řešení podobných kauz v budoucnosti odvolávat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK