Gartner: Dodávky tabletů letos vzrostou o více než dvě třetiny

24.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stamford (USA) 24. června (ČTK) - Celosvětové dodávky počítačových tabletů v letošním roce stoupnou o 68 procent na 202 milionů kusů. Předpověděla to dnes výzkumná společnost Gartner. U stolních osobních počítačů a notebooků počítá naopak s poklesem o téměř 11 procent na 305 milionů kusů.

V příštím roce se podle firmy dodávky tabletů zvýší o dalších 37 procent na 276 milionů. Dodávky počítačů by se měly opět snížit, a to o zhruba pět procent na 289 milionů kusů.

Gartner dnes také předpověděl, že trh s mobilními telefony letos vykáže nárůst o čtyři procenta na více než 1,8 miliardy přístrojů. Napřesrok čeká další růst, a to na zhruba 1,9 miliardy přístrojů.

Společnost Gartner již dříve uvedla, že počítačové tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a v dlouhodobém horizontu vytlačí osobní počítače. Klesající poptávka po osobních počítačích podle firmy není přechodným trendem, ale odráží dlouhodobou změnu v chování spotřebitelů. K rychlému růstu popularity počítačových tabletů přispívá mimo jiné pokles cen těchto přístrojů.

Na český trh bylo podle výzkumné společnosti IDC loni dodáno zhruba 253.00 tabletů, což proti předchozímu roku představovalo nárůst asi o 237 procent. Nejprodávanější byly tablety iPad od společnosti Apple, druhou příčku obsadila značka Samsung.

"Zatímco o rok dříve připadalo v České republice na jeden tablet jedenáct klasických notebooků, v roce 2012 připadal jeden tablet už jen na tři notebooky a v posledním loňském čtvrtletí se poměr vyrovnal," podotkl v březnu analytik IDC Petr Švagrovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK