E15.cz: Miliardář Babiš koupil Ringier za čtyři miliardy korun

24.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Miliardář Andrej Babiš podepsal smlouvu na koupi české pobočky vydavatelství Ringier Axel Springer. Uvedl to dnes server E15.cz. Cena údajně přesáhla čtyři miliardy korun, Babiš ani Ringier ale zatím informaci nepotvrdili. Ringier vydává například deníky Blesk či Sport nebo týdeníky Reflex a Svět motorů. Babiš nedávno uvedl, že chce mít do tří let největší vydavatelství v zemi. V mediální oblasti už vlastní vydavatelství AGF Media, které vydává týdeník 5 + 2 dny.

 

Smlouvu na koupi české části Ringieru podle E15.cz Babiš podepsal v závěru minulého týdne. Převod akcií se má uskutečnit ve středu. Sám podnikatel to nepotvrdil, ale dnes v podvečer na svém twitterovém účtu napsal: "Zítra asi něco koupím".

Ringier Axel Springer CZ, který je součástí švýcarsko-německé vydavatelské skupiny Ringier Axel Springer Media AG, je největším vydavatelem denního tisku na českém trhu a druhým největším vydavatelem časopisů. Blesk, který vydává, je nejčtenější deníkem na domácím trhu. Babiš má i politické ambice. Stojí v čele hnutí ANO, které se chystá na parlamentní volby. Silná mediální základna by tak pro něj byla výhodou.

V oblasti médií je už miliardář majitelem AGF Media, které vydává týdeník 5 + 2 dny. V dubnu navíc koupil od společnosti Economia, kterou vlastní další miliardář Zdeněk Bakala, vydavatelství Ecopress, jež na Slovensku vydává Hospodárske noviny a další odborné tituly. V minulosti se Babiš zajímal také třeba o TV Pětka nebo skupinu Centrum Holdings, která provozuje portál Centrum.cz nebo zpravodajský server Aktuálně.cz.

Babiš je ale především znám jako majitel skupiny Agrofert, která je jedničkou českého zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického. Agrofert má zhruba 250 dceřiných společností, v nichž pracuje asi 28.000 zaměstnanců. Nekonsolidované tržby skupiny loni činily 202 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK