Prodej mobilů v Česku do března stagnoval na 570.000 přístrojů

25.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Prodej mobilních telefonů v Česku v letošním prvním čtvrtletí stagnoval na zhruba 570.000 přístrojů. Hodnota prodaných mobilů ale rostla kvůli nárůstu podílu chytrých telefonů. Vyplývá to z informací analytické firmy GfK.

"Celkový počet prodaných mobilních telefonů v ČR byl za první čtvrtletí letošního roku téměř identický se stejným čtvrtletím minulého roku. Trh rostl naopak v hodnotě, a to především díky pozitivnímu vývoji chytrých telefonů, které tak představovaly v prvním čtvrtletí 2013 již 55 procent z celkovém počtu prodaných telefonů," řekl ČTK Radek Bulíř z GfK.

Pořadí jednotlivých značek firma nesděluje. Podle informací ČTK si vedoucí pozici upevnil Samsung, kterému patří více než dvě pětiny trhu. Naopak Nokia se dál propadala z loňského třetinového podílu na úroveň mezi 20 a 25 procenty. Třetí Sony Ericsson měl podíl kolem osmi procent a následuje Apple.

Nejprodávanějším chytrým telefonem byl Samsung Galaxy S3 následovaný iPhonem 5 a Galaxy Mini S2. Mezi klasickými mobily se nejlépe prodával Samsung 1200.

Nejvíce telefonů prodávají mobilní operátoři. Jejich podíl na trhu se pohybuje okolo téměř 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK