Jiný pohled na zlato

27.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Zlato v posledních letech atakuje přední příčky oblíbenosti mezi drobnými investory. S trochou nadsázky by se dalo říci, že kdo neinvestuje do zlata, jako by nebyl. Cena zlata v minulém roce stoupala do nadoblačných výšin. Zdálo se, že cena bude jen nadále růst. To byl silný příběh pro běžné investory, kteří zlato mohutně nakupovali.

Za poslední dva měsíce však cena zlata výrazně poklesla. Tento pokles zase bude nahrazen, jako ostatně vždy v minulosti, opětovným růstem ceny zlata. Nicméně je to určitý signál, že spoléhat se jen na růst ceny zlata není při rozhodování se o investici do tohoto drahého kovu tím pravým. Zlato navíc nenese žádné dividendy ani pravidelné úroky. Jeho přednosti jsou jinde. Předně je považováno za uchovavatele hodnot a ochranu proti inflaci. Ale je tomu skutečně tak?

Zlato nechrání před inflací vždy

Zlatu je přisuzována schopnost ochránit majetek proti inflaci. Zvláště v dnešní době, kdy rostou obavy, že se inflace vymkne kontrole. A to zvláště díky výrazně ovlivněné monetární politice, několika kolům kvantitativního uvolňování a dalším dříve nemyslitelným opatřením použitým k odvrácení krize.

Inflace je obvykle měřena indexem cen spotřebitelského koše. Tedy jestli zlato dokáže ochránit proti inflaci, zjistíme tak, že dáme do poměru cenu zlata a právě tento index. Zlato je oceňováno v amerických dolarech, proto je vhodné primárně brát v úvahu americký index spotřebitelských cen.

Od roku 2005 dokázalo zlato překonávat růst US CPI, tedy plní funkci ochrany před inflací. Ale nebylo tomu tak vždy. V období 1989 až 2005 se reálná desetiletá výkonnost zlata nacházela po úrovní inflace. V tomto úseku zlato funkci ochrany před inflací neplnilo. Při analýze výnosů zlata je vidět, že jeho cena často klesá v době, kdy inflace roste. Samotné zlato tak ne vždy dokáže ochránit proti inflaci. Navíc jeho volatilita je vyšší, než třeba amerického akciového indexu S&P 500.

Zlato je považováno za ochranu proti znehodnocení měny, především z titulu masivního tištění peněz. Což je úzce spojeno s ochranou proti inflaci.

Safety heaven

Zlato, stejně jako třeba americké státní dluhopisy, je označováno za bezpečný přístav („safety heaven“), neboť slouží k ochraně hodnoty portfolia v době krizí na finančních trzích. Aby mohl být některý z nástrojů považován za bezpečný přístav, měl by v době finanční krize růst. Nicméně při analýze výnosů zjistíme, že americké státní dluhopisy (konkrétně tříměsíční Treasury Bills) plní úlohu bezpečného přístavu, neboť za posledních 25 let se jejich výnos ani jednou v dobách poklesu ekonomiky nenacházel v záporných hodnotách, v případě zlata je to jinak.

Za zmiňovanou periodu takřka dvacet procent výnosů zlata v dobách poklesu ekonomiky neslo záporné znaménko. Z tohoto pohledu zlato úlohu bezpečného přístavu neplní. Nicméně pokud je chápáno jako ochrana hodnoty majetku při válečných konfliktech, hyperinflace či pádu politického (ekonomického) režimu, tak jej vzhledem k poměrně snadné možnosti přepravy (alespoň pokud jde o menší množství) můžeme za bezpečný přístav považovat.

Zlato do portfolií patří

I když podle předchozích vět by to mohlo vypadat, že zlato jako investice vlastně je úplně k ničemu, byl by takový závěr mylný. Tento cenný kov má významnou úlohu v portfoliu. Vzhledem k nízké korelaci s tradičními aktivy je velmi dobrým nástrojem pro diverzifikaci portfolia. Nicméně by nemělo plnit přední pozice portfolia. Možnosti jak investovat do zlata se vzhledem k jeho vzrůstající popularitě dost rozšířily. Kromě fyzického nákupu je možné pořídit i ETF či podílové fondy investující do indexů ceny zlata či do akcií společností těžících zlato.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE