Cena zlata klesla pod 1200 dolarů za unci

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. června (ČTK) - Cena zlata pokračuje v propadu. Poprvé za téměř tři roky se dostala pod 1200 dolarů za trojskou unci. Dolů ji tlačí obavy z ukončování měnových stimulů ve Spojených státech. Žlutý kov je nyní na cestě k nejprudšímu čtvrtletnímu poklesu od roku 1968, napsala agentura Reuters.

 

Cena zlata sestoupila až na 1180,71 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od srpna 2010. Od začátku minulého týdne klesla o 15 procent, tedy o více než 200 dolarů. Od začátku druhého čtvrtletí se snížila o 25 procent a od začátku roku o 30 procent, protože vyhlídky na zpřísňování měnové politiky snížily potřebu investorů zajišťovat se nákupem zlata proti inflaci.

Zlato podobně jako další komodity v uplynulých letech těžilo z přílivu levných peněz, kterými se centrální banky po celém světě snaží podpořit hospodářský růst. Společnost ABN Amro ale tento týden snížila odhad ceny zlata pro konec letošního roku na 1100 dolarů z dříve předpokládaných 1300 dolarů. Do konce příštího roku počítá s poklesem ceny na 900 dolarů.

K poklesu ceny zlata podle serveru BBC přispívá rovněž zmírnění dluhové krize v eurozóně. Zlato se obvykle považuje za bezpečnou investici v období ekonomické nejistoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK