Začátek žní se letos zpozdí asi o dva týdny

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Žně v Česku začnou v letošním roce se zhruba s dvoutýdenním zpožděním oproti svému obvyklému začátku, řekli dnes ČTK zástupci zemědělských organizací a firem. Zatímco porosty ozimých plodin vypadají po zimě dobře, opožděné setí v důsledku dlouhé zimy a následující chladné a deštivé počasí se projevily na kvalitě jarních plodin. První odhad letošní sklizně má Český statistický úřad zveřejnit 11. července.

"Je jisté, že to zpoždění tam bude minimálně 14 dní," řekl ČTK prezident Agrární komory Veleba. "Velmi dobré porosty jsou u řepek, tam si myslím, že bude velmi dobrý výnos. Velmi dobré porosty jsou také u zimních obilovin, zejména ozimé pšenice," uvedl. Naopak na úrodě jarního ječmene se podle něj nejspíše podepíše dlouhý chlad a intenzivní deště.

Na jižní Moravě, kde zpravidla začínají žně nejdříve, vyjedou pěstitelé s kombajny na ozimý ječmen a ozimou řepku nejdříve v polovině příštího týdne, a to jen v některých jižnějších oblastech Znojemska a na písčitých půdách Hodonínska. Letošní úroda po katastrofálním loňském roce vypadá zatím dobře, řekl ČTK ředitel regionální agrární komory Jaromír Musil.

"Zatím bylo relativně chladno. Uvidíme, jaké bude počasí pro dozrávání obilí a kolik bude srážek. Zatím se dá říct, že úroda nevypadá špatně, ale počasí ji ještě může lokálně zhatit," řekl Musil.

Kombajny letos vyjedou o něco později také do polí na Hané, která patří mezi nejúrodnější regiony v Česku. Loni byly žně na Olomoucku zahájeny v první polovině července. "Momentálně zpoždění odhadujeme na 14 dní," řekl dnes ČTK ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč, podle kterého termín zahájení žní bude záviset na dalším vývoji počasí. "Pokud přijdou velká vedra, tak zpoždění nemusí být tak velké, na druhou stranu ale zrno přirozeně nedozraje, což by mělo vliv na jeho kvalitu," podotkl Porč. Počasí letos podle Porče obilí a řepce přálo, výnosy zatím nelze odhadnout. Upozornil, že některá pole s jarním ječmenem poškodily přívaly deště a prudký vítr.

"Ozimy vypadají slušně skoro v celé republice," řekl ČTK předseda společnosti Agro Jesenice u Prahy Josef Kubiš. Také firma hospodařící v okolí hlavního města na 3650 hektarech zemědělské půdy očekává zhruba dvoutýdenní zpoždění začátku sklizně. Jarní plodiny pěstitelé v Česku letos v důsledku dlouhotrvající zimy podle Kubiše seli o čtrnáct dní až jeden měsíc později než obvykle. To se projevilo na kvalitě jarního ječmene, kukuřice i máku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK