Řecko nedokončí včas plán reformy veřejného sektoru

03.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 3. července (ČTK) - Řecko nemůže včas dokončit plánovanou reformu veřejného sektoru. Očekává však, že se mu se zahraničními věřiteli podaří domluvit na všech dalších zásadních problémech do pondělí, kdy bude zasedat euroskupina. Řekl to dnes agentuře Reuters úředník řeckého ministerstva financí.

Věřitelé Řecka, tedy Evropská unie a Mezinárodně měnový fond, nejsou spokojeni s pokrokem v reformách veřejného sektoru. Dali proto řecké vládě čas do pátku, aby je přesvědčila, že je schopna dostát svým slibům a může získat dalších 8,1 miliardy eur (téměř 211 miliard Kč) ze záchranného úvěru.

Atény nesplnili plán propouštění ve státním sektoru. Do konce června měly umístit 12.500 zaměstnanců do tzv. programu mobility, v rámci kterého by je pak během roku převedli na jiné pozice nebo propustili. Vláda rovněž připustila, že nebude schopna se dohodnout o tomto bodu s věřiteli ani do pondělí. "Neexistuje možnost, že bychom vyhověli současným požadavkům tak, jak jsou stanovené," prohlásil úředník ministerstva.

Atény potřebují dokončit jednání s věřiteli o uvolnění dalších peněz do poloviny měsíce. V srpnu totiž země musí splatit dluhopisy za 2,2 miliardy eur.

Úředníci se zatím snaží bagatelizovat obavy o to, co by se stalo, kdyby Řecko nedostalo peníze včas. "Nebude to konec světa," prohlásil další z úředníků ministerstva financí. Nejhorší scénář podle něj počítá s kompenzací prostřednictvím pokladničních poukázek a oddálením některých plateb.

Propouštění ve veřejném sektoru je v Řecku velmi ožehavým tématem. Země se již šest let potýká s recesí, nezaměstnanost je rekordně vysoká a životní úroveň prudce klesá. Podle některých analytiků by věřitelé mohli zvýšit tlak na Atény tím, že jim nevyplatí celou částku najednou, ale rozdělí ji na tři měsíční splátky.

Věřitelé rovněž kritizují nepopulární daň z realit a plán na snížení prodejní daně v restauracích. Atény chtějí rovněž požádat věřitele o zmírnění privatizačního programu, protože se jim nepodařilo najít kupce pro plynárenskou firmu DEPA. Řecko mělo podle plánu letos získat z privatizace 2,6 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK