Pojišťovny mají nahlášeno 38.900 povodňových škod za 6,7 mld. Kč

03.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. července (ČTK) - Pojišťovny v Česku dnes v souvislosti s velkou vodou z počátku června evidují 38.900 nahlášených pojistných událostí za 6,7 miliardy Kč. Podle jejich odhadu naroste objem škod na 8,1 miliardy Kč. ČTK to dnes řekla mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. Likvidátoři pojišťoven již drtivou většinu škod prohlédli a vyplatili klientům za ně stovky milionů korun.

V pojištění obyvatel vzniklo podle údajů asociace 33.600 pojistných událostí za 1,87 miliardy Kč. V podnikatelském pojištění to bylo 5300 škod za celkem 4,8 miliardy Kč.

"V tuto chvíli máme nahlášených celkem 20.500 škod. Odhadovaná škoda na majetku klientů činí 1,6 miliardy Kč. Více než 90 procent nahlášených povodňových škod již mobilní technici prohlédli," uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. ČP uzavřela přes polovinu retailových škod. Na zálohách a na pojistném plnění vyplatila zatím stovky milionů korun.

Allianz z červnových záplav eviduje 3350 případů za celkem 642 milionů korun. Většina škod už je podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka prohlídnutá a velká část i zaplacená. Největší počet případů má Allianz ze středních Čech a z Ústecka a Děčínska, kde jí pomáhali také mobilní technici ze Slovenska.

Česká podnikatelská pojišťovna z povodní registruje 1200 škod za 450 milionů Kč. Ačkoli škody z pojištění průmyslu a podnikatelů z hlediska počtu představují pouze čtvrtinu nahlášených škod, jejich celková suma přesáhla 300 milionů, řekla ČTK mluvčí ČPP Renata Čapková. K dnešnímu dni pojišťovna vyplatila klientům pojistné plnění či zálohu na pojistné plnění 47 milionů Kč.

Nahlašování škod z povodní počátkem června se už v posledních dnech prakticky blíží nule, takže už nijak podstatně neporoste, upozornila mluvčí UNIQA Eva Svobodová. Naopak se může ještě pohnout odhad celkové škody, protože během prohlídky nebo po nějaké době po opadnutí vody mohou škody narůst proti prvnímu předpokladu. K dnešnímu dni UNIQA zlikvidovala téměř pětinu škod a vyplatila skoro 50 milionů korun. Téměř čtvrtina pojištěných prý využila nabízenou zálohu na pojistné plnění v zájmu urychlené obnovy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK