Koruna dopoledne oslabila k euru i dolaru, statistiky ignorovala

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne oslabila k oběma hlavním světovým měnám, na statistiky z domácí ekonomiky a vyjádření z České národní banky podle analytiků příliš nereagovala. Vůči euru koruna ztratila necelý desetník na 25,93 Kč/EUR, k dolaru klesla skoro o dvacet haléřů na 20,19 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Ráno po otevření trhů se koruna nakrátko dostala nad hranici 26,00 Kč/EUR, nicméně během několika minut se pod tuto psychologickou hranici vrátila, upozornil Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky. "Zveřejněné statistiky o zahraničním obchodu, průmyslu či stavebnictví na vývoj kurzu příliš velký vliv neměly," doplnil.

Podle analytika Tomáše Vlka z Patria Finance kurz české měny příliš neovlivnily ani informace ze zápisu z jednání bankovní rady ČNB, na kterém se několik centrálních bankéřů vyslovilo pro okamžité zahájení devizových intervencí.

Frayer podotkl, že vývoj kurzu by mohla ovlivnit úterní data o červnové inflaci. "Pokud by opět výrazněji poklesla, mohlo by to být impulzem k opětovnému oslabení koruny, neboť to by s velkou pravděpodobností vyvolalo další vlnu verbálních intervencí ze strany centrální banky," uvedl.

Z dalších středoevropských měn zlotý mírně oslabuje, forint naopak lehce posiluje. "Polská centrální banka zveřejnila novou prognózu počítající po slabším letošním růstu se zrychlující ekonomikou v dalších dvou letech. Maďarský ministr hospodářství pak přišel s optimistickým komentářem o letošním výkonu ekonomiky," poznamenal Vlk.

Kurz eura vůči dolaru se bez větších změn pohybuje kolem úrovně 1,2830 USD/EUR. Dnes zveřejněná čísla o německém zahraničním obchodu, především o propadu vývozu, podle Vlka zatím velkou reakci nevyvolala.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK