Chorvatsko – nový člen Evropské unie

10.07.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Od 1. 7. 2013 se Evropská unie rozrostla o dalšího člena. Osmadvacátým dítkem EU se stalo Chorvatsko. Je tak již druhou (po Slovinsku) bývalou jugoslávskou republikou, která splnila všechny podmínky pro udělení členství do EU. 

Od podání přihlášky sice uplynulou dlouhých deset let, ale až nyní se ve velkých chorvatských městech ozvaly výbuchy petard a ohňostrojů. Je ale důvod k velkým oslavám? Minimálně vedoucí představitelé zemí EU, včetně českého prezidenta Miloše Zemana, tak učinili.

Obavy ekonomů a závazky k EU

Největší obavy ekonomů se týkají ekonomické současnosti a blízké budoucnosti země. Ekonomové mají strach, že do EU vstoupilo „další Řecko“, protože scénáře obou zemí jsou podobné. Chorvatská ekonomika je už skoro čtyři roky v recesi. Nad vodou ji drží především turismus, protože průmyslová výroba je zastoupena v Chorvatsku minimálně.

Od roku 2009 HDP země stagnuje nebo klesá. Recese se během roku 2012 opět výrazně prohloubila. Pokles byl přibližně 2% a pro rok 2013 předpokládá Evropská komise opět další propad. Ty nejsvětlejší prognózy předpokládají stagnaci nebo mírný růst až v průběhu roku 2014.

Chorvaté se evropské unii zavázali, že do roku 2016 sníží deficit pod 3% HDP. Nicméně v současné době se tento cíl jeví jako nereálný.

Velkým břemenem je pro chorvatskou ekonomiku enormně vysoká nezaměstnanost. Ta dosáhla v roce 2012 takřka 16%. Doslova děsivá jsou čísla nezaměstnanosti mladých, protože dle oficiálních statistik, je skoro každý druhý mladý Chorvat nezaměstnaný. V praxi to je přibližně 43% nezaměstnanost. Vysoká čísla nezaměstnanosti také souvisí s výraznými sezónními vlivy. V zimě je nezaměstnanost mnohonásobně vyšší než v létě.

Jak Chorvatsko postavit na nohy?

Je zajímavé, že evropští odborníci mají v otázce ekonomické revitalizace země jasno. Kromě nutných, strukturálních reforem je podle nich nezbytné privatizovat státní firmy a pozměnit strukturu přímých zahraničních investic plynoucích do služeb směrem k výrobě. V současné době totiž je na tom chorvatský průmysl špatně. Do HDP nepřispívá ani 25 procenty a to je na zemi EU žalostně málo.

Je pro české investory Chorvatsko zajímavou zemí?

Čeští investoři rozhodně nebudou mít na růžích ustláno a cesta k vzájemné hospodářské prosperitě je zatím v počátcích. Země jižní Evropy momentálně prochází výraznou hospodářskou krizí a investoři ze zemí EU se budou muset potýkat s již velice silnou konkurencí plynoucí z ostatních zemí jižní Evropy. Největší příležitosti Češi vidí do investic týkajících se vodního hospodářství jako je výstavba čističek odpadních vod, vodovodů a kanalizací. Dále je lukrativní sektor energetiky, obnovitelných zdrojů energie, odpadů a železnice. Ve všech těchto oblastech je pro Čechy Chorvatsko perspektivní zemí.

Kromě průmyslových oblastí je sázkou na jistotu cestovní ruch, který je již teď v Chorvatsku v silném rozkvětu, ale případné zahraniční investice rozvoj výrazně podpoří. Jeho plný potenciál je ještě nevyužitý. Chorvatský cestování ruch má pevné základy, které stojí na dobře vybudované, nové dopravní infrastruktuře. Ta v posledních letech výrazně usnadnila transport turistů vnitrozemím do chorvatských letovisek ležících u moře.

Jaké další země jsou na seznamu budoucích kandidátů?

Naději ve vstupu Chorvatska do EU vidí i ostatní balkánské země. Zejména Makedonie, Srbsko, Černá Hora a Turecko si na vstup do EU brousí zuby. S Tureckem a Černou Horou už Brusel jedná a s Makedonií a Srbskem se jednat začne nejpozději do začátku ledna roku 2014. Otázkou však zůstává, zda jsou ostatní balkánské země na vstup do EU dostatečně připraveny.

Chorvaté byli léta ujišťováni o tom, jak moc se jim zlepší život po vstupu do EU. Nyní už je jim jasné, že se vše mávnutím kouzelného proutku nezlepší. I přesto, že pro období let 2014 – 2020 je pro Chorvatsko vyčleněno téměř 11 miliard euro, tak závisí především na chorvatských politicích, jak se vstupem do EU a celkovou ekonomikou země do budoucna naloží.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU